Sibiu: Ziua Mondială a Prematurităţii 2023 -„Acţiuni mici, IMPACT MARE: Contactul piele-la-piele, imediat după naştere, pentru toţi nou-născuţii, oriunde, şi în maternitate şi acasă”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

17 noiembrie marchează Ziua Mondială a Prematurităţii. Această zi creşte gradul de conştientizare cu privire la provocările naşterii premature şi celebrează viaţa copiilor prematuri şi a familiilor acestora din întreaga lume.

  • Naşterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani; în fiecare an, aproximativ 400 de copii se nasc prematur în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi 15 milioane de copii din întreaga lume, adică aproximativ 1 din 10 copii.
  • Contactul imediat piele-la-piele după naştere între mamă şi copil s-a dovedit extrem de benefic pentru ambii, scăzând ratele mortalităţii cu 40% şi cazurile de sepsis cu 65%.
  • Contactul piele-la-piele continuu şi prelungit încurajează alăptarea şi hrănirea cu lapte matern şi deschide calea pentru îngrijirea Kangaroo Mother Care (KMC) că practică standard de îngrijire, punând astfel familia în centrul tuturor îngrijirii neonatale şi materne.

În acest an, Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi – ARNIS organizează campania de conştientizare dedicată Zilei Mondiale a Prematurităţii în colaborare cu 5 secţii de Neonatologie, la nivel naţional: Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” – Maternitatea Bucur, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

O conferinţă de presă dedicată Zilei Mondiale a Prematurităţii va avea loc la Cluj-Napoca, pe 16 noiembrie 2023, unde vom marca şi lansarea proiectului „SUS-TIN”, dedicat secţiei Neonatologie 1 din cadrul SCJU Cluj-Napoca.

Sub umbrelă sloganului „Acţiunilor mici, IMPACT MARE: Contactul piele-la-piele, imediat după naştere, pentru toţi nou-născuţii, oriunde, şi în maternitate şi acasă”, creştem gradul de conştientizare cu privire la beneficiile contactului imediat piele-la-piele şi a îngrijirii de tip cangur (KMC) pentru prematuri. Contactul continuu şi prelungit piele-la-piele între copil şi părinte este un pilon central al KMC.

În ciuda beneficiilor îngrijirii piele-la-piele pentru copiii prematuri şi sugarii cu greutate mică la naştere, implementarea KMC că practică a fost o provocare persistentă la nivel global. Este nevoie de o schimbare de paradigmă de la modelul „clasic” de îngrijire acordat în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), care separă mama şi copilul mai ales dacă copilul se naşte prea mic sau prea bolnav. În această Zi Mondială a Prematurităţii, prezentăm o viziune în care mamele, nou-născuţii şi familiile formează un nucleu inseparabil în jurul căruia este organizată îngrijirea medicală perinatală.

ARNIS a realizat 5 şedinţe foto artisitce, în cele 5 Maternităţi partenere, surprinzând emoţia şi dragostea părinţilor pentru bebeluşii lor, în timpul practicării metodei de îngrijire piele-la-piele.

Fotografii din aceste sesiuni au fost montate ca expoziţii permanente pe holurile secţiilor pentru a încuraja practicarea îngrijirii de tip cangur. Fotografii înrămate au fost dăruite părinţilor, alături de mini-sling-uri speciale în care nou-născutul să fie aproape, pe pieptul părintelui şi acasă, după externare.

„Când mi-am ţinut prima dată în braţe fetiţa, la 824 ore de la naştere (34 de zile), am simţit că mă evapor… eram în sfârşit împreună ! M-am încărcat de speranţă şi putere de la ea, ca să putem continua lungul drum al recuperării medicale ! Recomand cu toată convingerea că metoda cangur să fie o procedură uzuală, făcută zilnic în terapie intensivă neonatală, minim 90 minute. Felicit cele 5 Maternităţi din acest an, care au avut curajul să facă pasi concreţi în implementare. Îi sfătuiesc pe părinţii din toate maternităţile să aibă o igienă bună şi să discute cu medicul curant despre posibilitatea de a practică metoda cangur.”, a declarat Corina Croitoru, preşedinte şi membru fondator ARNIS.

„Îngrijirea de tip cangur este chiar un punct important în terapia prematurilor din terapia intensivă neonatal şi din secţia de prematuri, la fel de important ca şi alimentaţia, îngrijirile uzuale, monitorizarea şi terapiile, imediat ce prematurul este suficient de stabil clinic. Practicăm îngrijirea de tip cangur de peste 15 ani şi este şi pentru noi o bucurie fericirea pe care o citim pe feţele părinţilor şi liniştea copiilor în braţele mamelor lor. Confirmăm, din propria noastră experienţă, că această abordare este extrem de importantă şi pentru prematur şi pentru părinţi. Prematurii sunt mai liniştiţi, dorm mai bine, sunt mai stabili clinic, îşi menţin mai bine temperatura corporală, cresc mai bine şi pleacă mai repede acasă. Încurajăm toţi părinţii să continue să practice acest tip de îngrijire şi acasă, după externare. Beneficiile continuă şi nenumărate studii dovedesc acest lucru. Mulţumim Asociaţiei ARNIS pentru invitaţia de a participa la această campanile de conştientizare şi susţinerea oferită mamelor.”, au declarat conf. univ. dr. Maria Livia Ognean şi dr. Simona Kovacs, medici şefi ai Clinicilor de Neonatologie I şi II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

ARNIS va continua şi în 2024 să organizeze cursul Family and Infant Neurodevelopmental Care Education (F.I.N.E.) dedicat cadrelor medicale specializate în Neonatologie. Câteva dintre subiectele curriculei sunt: îngrijirea tip cangur/ piele-la-piele, transferul bebeluşului din incubator pe pieptul mamei/ tatălui, manevrarea, poziţionarea, managementul durerii. Vom continua şi donaţia de scaune şi accesorii care să permită practicarea metodei cangur, dar şi Concursul anual de Ziua Internaţională a metodei Cangur, aflat la ediţia a 4-a. Creştem standardele din Maternităţi, pentru reducerea numărului de copii cu dizabilităţi în România!

ARNIS este lider în furnizarea de educaţie medicală pe zona neurodezvoltării şi intervenţiei timpurii, încă din 2018 prin implementarea F.I.N.E. şi din 2022 prin implementarea Prechtl GMA.

Sponsorii şi susţinătorii campaniei din acest an sunt: AstraZeneca România, NN Asigurări, Pampers România, BabyBox, Fundaţia Fan Courier.

Sursă foto: facebook/Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

A fost cutremur în România!

Seismul a avut magnitudinea 4.8 grade pe scara Richter...

Patru medalii pentru România la Campionatul Mondial de Juniori 2023

Încă o dată, pe cele mai înalte culmi ale...

Clădirea Teatrului Stela Popescu va fi consolidată seismic cu fonduri nerambursabile

Clădirea Teatrului Stela Popescu din strada Batiștei, nr. 14...

Elena Zaharia a jucat pentru titlul suprem în finala probei de U19 simplu feminin, la Campionatul Mondial de Juniori 2023

Elena Zaharia este vicecampioană mondială! A doua sportivă a...