(Video) Spitalul „Mama și Copilul” a rămas fără finanțare prin PNRR. Rafila: „6 spitale au fost eliminate din lista investițiilor PNRR și vor fi finanțate prin BEI”

Date:

Cloud Hosting

Toate cele şase unităţi pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a anunţat, în cadrul unei conferințe de presă, că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 740 milioane de euro, însă vor primi finanţare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii, începând cu luna octombrie.

Este vorba de următoarele proiecte:

  • Construirea Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea şi desfiinţarea construcţiilor existente;
  • Construirea unui corp nou pentru Departamentul „Sănătatea mamei şi copilului” din cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa;
  • Construirea de secţii de Obstetrică-Ginecologie la Arad;
  • Construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă „prof dr Dimitrie Gerota”;
  • Construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov;
  • Relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au recunoscut că încă nu i-au informat pe beneficiarii celor șase proiecte că finanțarea prin PNRR a picat.

„Comunicarea se va face atunci când Comisia Europeană va aproba propunerea noastră de reducere a bugetului. În momentul de față încă se negociază cu Comisia Europeană.”, a declarat Alexandru RAGOBETE, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai susținut că „toate spitalele, indiferent de judeţul sau oraşul în care sunt situate se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR, şi câteva cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.”.

În luna aprilie a fost lansată licitația pentru Proiectarea și Execuția de Lucrări a Spitalului de Pediatrie „Mama și Copilul”

Proiectul „Construire corp nou – departament Sănătatea mamei şi copilului”, depus de către Consiliul Judeţean Constanţa, a fost aprobat în luna ianuarie pentru finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Spitalul ar urma să aibă peste 360 de paturi, dintre care 39 pentru ATI și două blocuri operatorii, unul pentru secțiile de Obstetrică și Ginecologie și unul pentru secția de Chirurgie pediatrică. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a declarat atunci că „este bine că avem proiect, este bine că avem sursa de finanțare, dar acum urmează partea cea mai grea – implementarea proiectului.”.

Proiectul Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa va fi finanțat prin PNRR. Este un pas important în dezvoltarea infrastructurii de sănătate din județul nostru și mă bucur că autoritățile centrale au înțeles necesitatea edificării acestei unități medicale. Obiectivul de investiții va completa o zonă deficitară actului medical în judeţul Constanţa, și anume zona de pediatrie. Cu perseverență, dedicare și eforturi comune, sunt convins că vom duce la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus.”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța în luna ianuarie.

Câteva luni mai târziu a fost lansată licitația pentru Proiectarea și Execuția de Lucrări a Spitalului de Pediatrie „Mama și Copilul”, anunța pe pagina sa de facebook, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.

Pe 20 aprilie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, în prezența autorităților centrale, a fost semnat și contractul de finanțare aferent proiectului Construire „Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului”.

2023 este anul în care, la Constanţa, va începe construcția unuia dintre cele mai mari edificii sanitare din România, Departamentul „Sănătatea mamei și copilului”, ce beneficiază de cea mai mare valoare finanțată din istoria Consiliului Județean.”, a declarat Mihai Lupu, în luna aprilie, după semnarea contractului de finanțare.  

Spitalul va avea o suprafață de aproximativ 3.500 mp și un regim de înălțime format din: două etaje subsol, un demisol, un parter, opt etaje medicale și un etaj tehnic retras. Noul corp va completa o zonă deficitară actului medical în judeţul Constanţa, și anume zona de pediatrie.Valoare totală a acestuia este de aproximativ 1,5 milioane euro.

„Noua clădire va dispune de 350 de paturi, dintre care 232 de paturi pentru spitalizare continuă, 79 de paturi pentru spitalizare de zi, 39 de paturi pentru ATI, nouă săli săli de operație, dintre care 4 de chirurgie pediatrică.”, a adăugat președintele CJC, în ziua în care a fost semnat contractul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare