Transmiterea constantă de mesaje anti-fumat: o modalitate eficientă de schimbare de comportament pentru persoanele care trăiesc cu HIV

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Iniţiativa „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă” reprezintă un pas semnificativ în susţinerea sănătăţii comunităţii persoanelor cu HIV din Constanţa

Iniţiativa „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă” îşi propune să ofere sprijin esenţial beneficiarilor fumători care doresc să renunţe la acest obicei dăunător. Iniţiativa a fost lansată în cadrul programului de îngrijire pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu HIV în anul 2021 şi reprezintă un pas semnificativ în susţinerea sănătăţii comunităţii persoanelor cu HIV din Constanţa.

Statistici alarmante

Evaluările interne ne-au semnalat că 47% dintre persoanele cu HIV care se adresează Fundației Baylor Marea Neagră fumează. Procentul depăşeşte cu mult media raportată în România în rândul populaţiei generale, care este de 30%.

Fumatul are efecte nocive asupra sănătăţii, iar persoanele care au şi alte afecţiuni cronice, precum HIV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicaţii legate de fumat.

Cum funcţionează proiectul „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă”

  1. Susţinere şi informare personalizată: iniţiativa „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă” integrează servicii psihosociale şi medicale. Toţi beneficiarii noştri au posibilitatea de a solicita o consultaţie la cabinetul de pneumologie pentru recomandări personalizate atunci când doresc să se lase de fumat.
  2. Susţinerea schimbărilor pozitive prin intermediul canalelor online a îndepărtat una dintre barierele raportate de beneficiarii unor iniţiative anterioare. Iniţial, membrii clinicii au încercat să organizeze grupuri de suport pentru cei care doreau să se lase de fumat, dar au constatat că necesitatea prezenţei fizice reprezenta un obstacol major. Din acest motiv, au ales mediul online, mai exact platforma WhatsApp, ca mediu de desfăşurare a iniţiativei „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă”.

Mesajele includ trei categorii principale de informaţii: efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii, paşii practici pentru renunţarea la fumat şi sfaturi pentru a preveni recidiva. Mesajele sunt concise şi utilizează un limbaj accesibil tuturor. Participanţii au opţiunea de a refuza mesajele.

Reprezentanții clinicii susțin că sunt bucuroşi să vadă că 40% dintre ei au raportat, ca rezultat intermediar, o reducere semnificativă a numărului de ţigări fumate zilnic. Acest lucru este considerat un pas important spre adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

„Este incredibil că în anul 2023 un comportament atât de dăunător pentru sănătate, fumatul, este în continuare nu doar atât de răspândit cât şi de susţinut de către toate nivelele societăţii. Beneficiarii noştri spun că un obstacol în calea renunţării la fumat este exact acest lucru: dacă vrei să te laşi de fumat eşti singur şi, de multe ori, eşti nevoit să îţi desfăşori activitatea în medii în care se fumează. Interzicerea fumatului în spaţiile comune este în prezent doar ceva care există doar pe hârtie, de cele mai multe ori. Această iniţiativă oferă susţinere beneficiarilor care îşi doresc schimbarea. Le reamintim mereu că pe lângă mesaje pot oricând să primească recomandări personalizate de la pneumologul clinicii sau să solicite asistenţă psihologică. Sperăm că, într-un viitor cât mai apropiat, demersul nostru va fi susţinut şi de politici clare împotriva fumatului din partea Ministerului Sănătăţii.”, a declarat Ştefania Mihale, director dezvoltare programe medicale la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

„Mesajele pentru o viaţă sănătoasă” reprezintă un pas important în efortul de a reduce impactul devastator al fumatului asupra sănătăţii. La un an de la lansarea inițiativei, au apărut și primele rezultate: persoane care au reuşit să renunţe total la fumat şi să menţină această schimbare, dar şi persoane care au redus semnificativ numărul de ţigarete fumate zilnic.

Iată ce spun beneficiarii iniţiativei „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă”

De la 30 ţigarete fumate zilnic, la aniversarea a trei luni fără fumat

Lucian are 32 de ani şi s-a înrolat în programul „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă” în urma unui control pulmonar de rutină la cabinetul de pneumologie din cadrul Centrului de Excelenţă Clinică Baylor, în 2020. Atunci a aflat că poate fi ajutat. În 2021 a început consilierea şi a reuşit să reducă treptat, săptămânal, numărul de ţigări. De la prima discuţie, pacientul a afirmat că îşi doreşte să renunţe la fumat şi s-a implicat în proces. Schimbarea mediului a avut o contribuţie esenţială în ceea ce priveşte obţinerea şi menţinerea schimbării: înţelegând care sunt riscurile pentru membrii nefumători ai familiei sale, a renunţat să mai fumeze în casă.

Cele mai multe tentaţii au rămas cele de la locul de muncă. În noiembrie 2022 a renunţat total la fumat, recunoscând că discuţia cu psihologul şi mesajele trimise regulat de acesta au jucat un rol foarte important.

Iată ce spunea atunci: „Bună, am aproape 2 săptămâni de când nu mai fumez! M-au ajutat mesajele”. Mai târziu, în cadrul unei alte sesiuni de consiliere, Lucian a mărturisit că „Eram hotărât să mă las de fumat pentru că ţigările mă costau mai mult decât mâncarea. Trebuia să fac ceva, iar programul a venit la fix. Mesajele au fost un sprijin important, îmi reaminteau continuu ce trebuie să fac, cu blândeţe, fără judecată. Nu mă făceau să mă simt vinovat, ci mă îndemnau să fac ceea ce trebuie.” Lucian continuă să nu fumeze şi ţine legătura cu medicul pneumolog şi cu psihologul.

Nicolae are 30 de ani şi fuma 20 de ţigarete pe zi la data intrării în program

Şi el a intrat în programul „Mesaje pentru o viaţă sănătoasă” în urma unui screening efectuat în 2020-2021, de departamentul medical al fundaţiei. De la primele discuţii, la începutul anului 2022, pacientul se recunoaşte a fi fumător şi se teme că fumatul îi va afecta starea de sănătate. Declară că îşi doreşte foarte mult să renunţe la fumat, însă caută o motivaţie puternică.

Pe parcursul anului 2022, pacientul a reuşit să reducă numărul de ţigări fumate zilnic, însă nu semnificativ. În ianuarie reuşeşte să reducă numărul de ţigarete fumate la 8-12 iar de Revelion hotărăşte ca în 2023 să renunţe total la fumat. Are ca obiectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a plămânilor. În urma discuţiilor din cadrul şedinţelor de consiliere, a hotărât să nu mai fumeze în locuinţă şi a descoperit că are alături de el două persoane apropiate care îl sprijină în demersul său. La începutul semestrului doi, Nicolae îşi informează psihologul că a reuşit să reducă numărul de ţigări fumate la trei, vorbeşte deschis despre provocările zilnice, reacţiile colegilor, schimbările în alimentaţie. Resimte foarte bine efectele benefice ale renunţării la fumat: respiră mai bine şi nu mai sforăie noaptea. „Sunt foarte mândru de reuşita mea şi îmi doresc foarte tare să continui!” Psihologul său are încredere că Nicolae poate să renunţe complet la fumat în 2023

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare