Bucureștean arestat pentru incitare la acte teroriste. Ce a putut să scrie individul pe rețelele de socializare cu privire la Orientul Mijlociu

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Un individ a fost plasat sub arest preventiv după ce a fost acuzat că a creat un cont pe o rețea de socializare, prin intermediul căruia ar fi lăudat organizații teroriste din Orientul Mijlociu și liderii acestora, cu scopul de a incita la un act de terorism, potrivit unei informări a DIICOT de sâmbătă.

Portalul Curții de Apel București identifică persoana în cauză ca fiind Claudiu Adrian Chitiuță.

Conform unui comunicat al DIICOT, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a acestui individ, investigat pentru presupuse infracțiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, în special:

  • procurarea, deținerea, confecționarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse sau tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare sau de materii explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum și a substanțelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare, de natură să pună în pericol viața, sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul
  • promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni
  • accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în cursul anului 2023, inculpatul şi-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism”, arată anchetatorii.

DIICOT afirmă, de asemenea, că în aceeași perioadă, folosind sisteme informatice, individul ar fi accesat în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă și a deținut, fără drept, astfel de materiale în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

„Totodată, inculpatul a accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conţinând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism”, precizează procurorii.

Miercuri, a fost efectuată o percheziție la domiciliul bărbatului, unde au fost identificate și indisponibilizate sistemele informatice utilizate la comiterea presupuselor infracțiuni.

DIICOT anunță că joi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Video) EURO 2024: Naţionala României, susţinută de fani la primul antrenament din Germania

Aproape 4.000 de români i-au încurajat pe "tricolori" la...

Apel pentru Participarea Antreprenorilor din județul Constanța la Studiul de Caz UNPR-RSE

Apel - invitație de participare la un studiu de...

Țigări ascunse și nedeclarate, descoperite de polițiștii de frontieră cu ajutorul cătelului Doma

Țigări ascunse și nedeclarate, descoperite de polițiștii de frontieră...