Peste 400 de victime, exploatate sexual
18 octombrie este Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, zi care ne reamintește de tragedia prin care trec milioane de persoane, în special femei și copii, care cad victime acestui flagel global.
În România au fost identificate anul trecut 421 victime, majoritatea femei minore, exploatate sexual. Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale, iar eforturile noastre comune trebuie să fie îndreptate către prevenire, protecție și pedepsirea celor vinovați.
„În calitate de Ministru al Familiei, lupt pentru a asigura protecția copiilor și a familiilor vulnerabile, lucrând alături de instituții naționale și internaționale. Fiecare viață salvată și fiecare suflet protejat contează.
Amintesc aici, că în luna septembrie România a semnat parteneriatul Cadru privind Protecția Copilului (CPCP) cu Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru combaterea traficului de minori, în valoare de 10 milioane de dolari. În cadrul Parteneriatului este prevăzută înființarea unui Centru Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor, în coordonarea ANPDCA, care va acționa ca punct focal de referire și va realiza demersurile pentru înlăturarea materialelor cu conținut dăunător din mediul online, pe baza unui mecanism de „notificare și acțiune”.
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne unim pentru a pune capăt traficului de persoane. Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea conștientizării și la susținerea victimelor acestui fenomen.”, a transmis ministrul Natalia Intotero.
Traficul de persoane afectează în special grupurile vulnerabile, cum ar fi femeile, copiii și persoanele sărace, care sunt adesea păcălite prin promisiuni false de locuri de muncă sau alte oportunități. În contextul globalizării și al mobilității crescute, traficanții reușesc să își desfășoare activitățile la nivel transnațional, ceea ce face ca cooperarea internațională să fie esențială în combaterea acestui fenomen.
Sursă foto: Unsplash.com