230 de milioane de euro pentru spitale. Marcel Boloș: „Noile proiecte vor revoluționa serviciile medicale din România”

Date:

Bani europeni pentru a revoluționa serviciile medicale

Printr-un nou apel de proiecte, lansat în cadrul Programului Sănătate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene investește 230 de milioane de euro în soluții inovatoare ce vizează îmbunătățirea serviciilor medicale și  accesul la tratamente moderne, cercetare aplicată, investiții productive în domeniul sănătății, inclusiv echipamente/ dispozitive/ componente utilizate pentru cercetare aplicată, dezvoltare și producție de medicamente critice enumerate în Pachetul Farmaceutic al UE, în vederea creșterii rezilienței sistemului de sănătate și îmbunătățirea accesului populației la îngrijiri medicale.

Reamintim faptul că Uniunea Europeană a lansat Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP) pentru a sprijini industria europeană și a stimula investițiile în tehnologii critice, precum: tehnologii digitale și inovație deep-tech, tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al resurselor și biotehnologiei.

„Proiectele finanțate vor revoluționa modul în care sunt furnizate serviciile medicale: de la utilizarea inteligenței artificiale pentru diagnosticare rapidă, până la tehnologii avansate pentru tratamente personalizate și producția de medicamente inovatoare. Astfel, spitalele, centrele de cercetare și companiile din domeniu sănătății vor putea accelera implementarea unor tehnologii care vor eficientiza sistemul medical și vor îmbunătăți viața pacienților”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Concret, vor fi finanțate: cercetarea aplicată, dezvoltarea/ producția de tehnologii critice, dar și infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestora. Mai mult, beneficiarii vor putea construi centre de cercetare, linii de producție medicamente critice, cu condiția ca acestea să fie justificate de obiectivele proiectului. Investițiile vor putea include atât lucrări de construcție, cât și dotări cu echipamente și infrastructură necesară desfășurării activităților de cercetare. De asemenea, proiectele trebuie să fie în concordanță cu domeniile de specializare inteligentă și să contribuie la dezvoltarea capacităților de cercetare-inovare.

Cine poate depune proiecte

Fondurile sunt destinate IMM-urilor, întreprinderilor mari, organizațiilor de cercetare, unităților medicale publice și instituțiilor care desfășoară activități de cercetare, stimulând colaborarea între sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea unor proiecte cu impact real în domeniul sănătății.

Valoarea maximă a unui proiect finanțat va fi de 100 milioane de euro, în limita fișelor de proiect depuse în cadrul apelului de idei de proiecte STEP derulat de MIPE  în perioada mai-iunie 2024.

Mai precis, în cadrul apelului vor fi finanțate doar proiectele care derivă din cele 11 idei de proiecte finanțabile ce răspund cerințelor STEP: depuse de Antibiotice Iași S.A., Biofarm S.A., Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, Spitalul Universitar de Urgență Elias,  Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică și Macta Clinic Constanța.

Depunerea proiectelor

Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 28 februarie 2025 – 29 august 2025 prin intermediul sistemului MySMIS 2021.

Informații detaliate în Ghidul Solicitantului, publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate: https://tinyurl.com/5c8krk3s.

Sursă foto: Ministerul Sănătății (arhivă)

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

83 subsectoare de plajă sunt scoase în prezent la închiriere pentru o perioadă de 10 ani. Cum poți participa la licitație

Vrei să închiriezi o plajă? Apele Române organizează licitație...

„Procesul lui Eichmann”, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București

Libretul este bazat pe piesa omonimă de teatru a...

Peste 82% dintre românii care au fost pe litoral vor să revină în 2025. Detalii despre bugetul alocat

Peste jumătate dintre românii iau în calcul alocarea unui...

(Studiu) Scădere alarmantă a vaccinării ROR în România: Cauze și soluții urgente

Rata de vaccinare scade pentru două vaccinuri esențiale Tot mai...