AEP a publicat ghidul pentru etichetarea materialelor electorale din campania prezidențială 2025. Ce trebuie să știi

Date:

Reguli clare pentru publicitatea politică în alegerile prezidențiale din 2025

Pentru buna informare a publicului în contextul campaniei electorale aferente alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală.

Ghidul prezintă într-o manieră accesibilă regulile privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală în perioada campaniei electorale, fundamentându-se pe actele normative incidente organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, enumerate în preambulul acestuia.

Potrivit documentului, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi cetăţenii cu drept de vot au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, comunicare directă cu alegătorii, utilizare a televiziunii, a radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă, cu respectarea prevederilor legale.

Conform prevederilor legale în vigoare, în campania electorală, publicitatea politică înseamnă pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea, prin orice mijloace, a unui mesaj, în mod normal în schimbul unei remunerații sau prin activități interne sau ca parte a unei campanii de publicitate politică, de către un actor politic, în numele competitorului electoral sau pentru acesta.

Totodată, în temeiul dispozițiilor legale incidente campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, sunt considerați actori politici partidele politice, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidații acestora sau candidații independenți, orice membru de partid care deține un mandat electiv și care promovează formațiunea pe care o reprezintă (consilier local, primar, consilier județean, președinte al consiliului județean, deputat, senator, europarlamentar, un membru din cadrul administrației de la nivel național sau local) și orice persoană fizică sau juridică, care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate anterior și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații.

Ghidul precizează că actorii politici pot pregăti, plasa, promova, publica, distribui sau difuza, prin orice mijloace, materiale publicitare politice doar pentru candidații proprii propuși de către formațiunile politice și ale căror candidaturi au rămas definitive, astfel cum se regăsesc pe site-ul Biroului Electoral Central – https://prezidentiale2025.bec.ro/.

Producerea şi difuzarea de materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în alte condiţii decât cele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 și de Legea nr. 334/2006 sunt interzise. Totodată, competitorii electorali nu pot produce materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în regie proprie.

Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală poate fi accesat pe pagina web a AEP www.finantarepartide.ro.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...