Blocul Național Sindical cere o reformă fiscală urgentă în România!

Date:

Ovidius Clinical Hospital

„Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită o reformă fiscală urgentă în țara noastră și acuză că România îşi construieşte veniturile bugetare pe impozite pe bunuri şi servicii, în special TVA, şi pe contribuţii sociale plătite de salariați.

Protest în fața Guvernului

„În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în faţa Guvernului României, sub sloganul ‘Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!’. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra sistemului fiscal din România a cărui situaţie este alarmantă şi necesită o atenţie imediată”, susţin sindicaliştii.

BNS precizează că, în 2023, ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost de doar 27,1%, mult sub media Uniunii Europene care a fost în aceeaşi perioada 40,4%. În opinia liderilor sindicali, situaţia se datorează pe de o parte unei aşezări deficitare a sistemului fiscal şi, pe de altă parte, evaziunii fiscale cronicizate.

Impozitul pe profit, una din cele mai reduse rate din Europa

„Astăzi, România are una din cele mai reduse rate de fiscalizare a averilor şi a capitalurilor din Europa! Din impozitul pe venit şi din impozitul pe profit, România adună azi ca venituri fiscale doar 4,7% din PIB. Media europeană este de aproape 3 ori mai mare – 13,3%! România impozitează profitul cu o rată de 16%, una din cele mai reduse din Europa. Doar Ungaria şi Irlanda au o cotă mai mică”, precizează BNS.

Sindicaliştii susţin că dividendele, dobânzile, dar şi redevenţele au şi ele un tratament preferenţial, fiind printre cele mai reduse din Europa.

„Ţara noastră îşi construieşte veniturile bugetare pe impozite pe bunuri şi servicii (în special TVA) şi pe contribuţii sociale (plătite aproape integral de salariaţi). Cele 2 categorii asigura 76% din totalul veniturilor fiscale ale bugetului general consolidat! Indiferent de nivelul veniturilor obţinute sau de nivelul bunăstării, România taxează la fel. Este unul din foarte puţinele state membre ale Uniunii Europene care are aceeaşi rată efectivă de impunere, atât pentru venituri din muncă egale cu salariul mediu, cât şi pentru venituri de două ori mai mari decât salariul mediu”, se arată în comunicatul BNS.

Sindicaliştii atrag atenţia că sistemul fiscal din România este în acest moment unul al excepţiilor de la regulă.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare