În ziua de astăzi, inteligența artificială (AI) este în mâna (și în mintea) medicului
Cu siguranță ați auzit despre AI (inteligența artificială), dar nu și despre faptul că a ajuns până în… cabinetul medical. Intrigant, surprinzător și curios, AI cucerește rapid multe domenii de activitate și se instalează confortabil pentru o perioadă nedeterminată. Ba chiar, ar spune specialiștii, ne va acapara. Despre ce aduce tehnologia inteligentă în sectorul medical am vorbit cu dr. Bogdan Ivănescu, alias Doctor MiT și vă spunem în acest articol.
Ecograful cu inteligență artificială, next level în medicină
„În ziua în care am adus în Clinica Doctor MiT unul dintre puținele ecografe cu Inteligență Artificială din România, nu mi-am imaginat cât de mare poate fi interesul oamenilor față de el. Mintea mea de medic s-a gândit doar la aspectele punctuale tehnice, machine learning, faptul că îmi trebuie niște sonde anume și cam atât. Însă mirajul Inteligenței Artificiale inserată în medicină este imens, cu atât mai mult cu cât poți pune mâna pe un dispozitiv ce funcționează cu acest carburant: inteligența artificială.
„Prevăd că acest hype, cum numesc anglo-saxonii vâlva de acest fel, va trece atunci când totul va conține AI (Artificial Intelligence). Iar germenii îi vedem în jurul nostru. De la ChatGPT, la Samsung Galaxy S24 ori la Apple Watch, varianta cu AI, proaspăt lansată in iunie. Însă în medicină, datorită mizei mari, pașii înainte sunt făcuți mai cugrijă iar aceasta mulțumită reglementărilor legale.
V-ați gândit vreodată cum ar fi ca AI-ul medical să greșească în cazul vostru? Ei bine, acest avans grijuliu are un rost și este spre binele nostru. Iar a fi conservator legat de AI în aplicațiile medicale pare a fi o regulă a jocului. Doar ca exemplu, ecograful VINNO G65 despre care vă povestesc poate să ofere o stadializare a formațiunii tumorale pe care o descoperă și care este într-atât de mică încât poate scăpa ochiului uman, dar pe care AI-ul nu o ratează. Ecograful, atunci când este folosit în modul AI, compară în baza sa de date imaginea pe care a surprins-o și, folosind alte zeci de mii de ecografii însoțite de rezultatul morfo-patologic, poate spune ce tip de cancer este și cât de avansat. Însă stadiul pe care îl oferă medicului pe ecran și în raportul medical este mai grav decât cel pe care morfo-patologia îl va oferi în urma biopsiei.
De ce? Nu pentru că vrea să ne sperie Inteligența Artificială ,ci doar pentru a nu se expune riscului legal ca pacientul să se relaxeze, să nu se investigheze și apoi sădea în judecată producătorul mașinăriei. Așa că și în cazul Inteligenței Artificiale, în medicină se joacă cartea fricii care salvează pepenii.”, spune dr. Ivănescu.
Inteligența artificială în domeniul sănătății devine din ce în ce mai sofisticată și mai eficientă în sprijinirea medicilor și a altor profesioniști din domeniul medical. Acest lucru nu numai că oferă o oportunitate reală de evoluție în medicină, dar înseamnă, de asemenea, că sarcinile pot fi îndeplinite mai rapid și la un cost mai mic.
Potențialul AI în domeniul asistenței medicale este imens, deoarece are capacitatea de a aplica tehnici de rezolvare a problemelor cărora nu le-am da de cap singuri. În urmă cu un cincinal (!), aproape jumătate dintre organizațiile de asistență medicală din Marea Britanie foloseau tehnologia AI, ceea ce ne spune cât de mult este deja utilizată.
Fără semne de încetinire, creșterea AI în domeniul asistenței medicale este o tendință care merită recunoscută și cu care merită să ne familiarizăm. Iar pentru aceasta ne vom uita în cele două direcții: la ce este bun legat de AI dar și la riscurile asociate.
Pe limba noastră: care este treaba cu AI în medicină
„Impactul AI în medicină și asistență medicală a fost enorm și continuă să crească exponențial. Simplificând, AI descrie computerele și mașinăriile similare care reproduc cogniția umană și, prin urmare, sunt capabile să învețe, să gândească (într-un anumit sens) și să ia decizii în numele nostru. Atunci când aplicăm acest lucru la asistența medicală, mintea ne va duce în câteva direcții: învățarea automată, desfășurarea de studii clinice, dezvoltarea imagisticii, inventarea de noi molecule și profilaxie. Aceștia sunt câțiva piloni ai AI-ului în
medicină.
Învățarea automată sau machine learning este utilizată pentru a analiza datele medicale și a trage concluzii care nu ne-ar fi evidente, altfel. Aceste aspecte sunt apoi folosite pentru a îmbunătăți starea pacienților și rezultatele tratamentelor. Inteligența artificială vine în sprijinul profesioniștilor din domeniul medical, atât în cercetare cât și în mediul clinic.
De exemplu, AI poate ajuta medicii să ia decizii cheie cu privire la medicamente și tratamente, accesând pe loc publicații științifice relevante sau protocoale pentru procedura respectivă și nevoile pacientului.
În imagistica medicală cu AI sunt analizate scanările și radiografiile pentru a elimina riscul de eroare umană. Acesta, de altfel, este probabil cel mai aproape de automatizare domeniu impactat de AI. Sperăm să putem efectua radiografii fără ajutor uman. Pacientul vine și se poziționează corect în fața aparatului, în baza
indicațiilor acestuia, și în câteva secunde primește interpretarea radiografiei careeste trimisă automat și medicului curant. Vă imaginați cât de mult se descongestionează astfel serviciile de imagistică?
Totodată, AI face ca asistența medicală să fie mai predictivă și mai proactivă prin analiza datelor pentru a îmbunătăți recomandările de îngrijire preventivă. Adică să prevadă evoluția pacientului după niște semne mai subtile sau înțelegând situația mai repede decât medicul, acesta având nevoie de niște simptome mai zgomotoase pentru a trage o concluzie.”, a explicat dr. Bogdan Ivănescu.
În prezent, AI în medicină
În multe cazuri, rolul inteligenței artificiale în domeniul asistenței medicale se află încă într-un stadiu embrionar. Prin urmare, cercetările și rezultatele obținute în urma utilizării sale sunt încă în curs de colectare și de analiză pentru a-l pune într-o formă utilizabilă. Însă chiar și în acest moment este clar că se poate vedea cantitatea uriașă de oportunități care sunt disponibile profesiei medicale prin adoptarea AI. Cercetătorii, clinicienii și pacienții simt deja beneficiile introducerii AI în mașinării sau în modul în care starea de sănătate este evaluată.
„Experiența mea practică cu AI în Clinica Doctor MiT în cursul unei singure luni arată că din treizeci de femei care recent au făcut ecografie mamară cu un ecograf normal, dar nu mai mult de două luni în urmă – și care au venit la ecografia cu AI din curiozitate, în cazul a două a fost identificată câte o formațiune cu potențial tumoral, extrem de mică, ce fie scăpase vederii operatorului uman fie s-a dezvoltat în acest răstimp de două luni.
Inteligența Artificială este capabilă să descrie o leziune, să spună dacă este bine delimitată, cât de mare, ce tip decreștere, ce ecodensitate, ce scor și ce raport al laturilor are. Dacă este să fie prima variantă, atunci acesta este un beneficiu dovedit al utilizării AI în dispozitivele medicale. Dacă e să fie adevărată a doua, atunci acele doamne sunt unele dintre cele mai norocoase ființe de pe Pământ deoarece au descoperit o
problemă majoră la un moment la care rezolvarea ei se face aproape bătând din palme.
Dacă tendința actuală de creștere a utilizării AI în domeniul sănătății continuă – iar eu personal sunt convins de aceasta – este clar că va deveni o parte esențială a viitoarelor sisteme digitale de sănătate, contribuind la revoluționarea medicinei și a asistenței medicale în beneficiul tuturor celor care interacționează cu ea – de la
pacienți la operatori – și la toți cetățenii națiunilor care vor cheltui mai puțin pe decontarea serviciilor de sănătate.
Este important, deoarece o bună asistență medicală se află în centrul unei societăți prospere, astfel încât capacitatea de a analiza datele într-un mod mai eficient și mai productiv este extrem de importantă. Acesta va deveni, probabil, un indicator la fel de bun ca PIB-ul (GDP) în evaluarea calității sau a puterii unei societăți.
Privind mai sus decât la nivelul unui stat, AI ar putea face cu ușurință diferența dintre viață și moarte, îmbunătățind îngrijirea pacienților și calitatea generală a vieții pentru rasa umană. Așa că, din acest punct de vedere, îl susțin pe Elon Musk când ne raportăm la Neuralink. Și mai practic, când vorbim de nivel planetar, după cum s-a văzut recent în cazul pandemiei COVID-19, AI ar putea fi, de asemenea, util pentru a ajuta la prevenirea și combaterea pandemiilor și, din ce mi-a ajuns la urechi din media, se pare și că dezvoltarea vaccinurilor ARNm a fost ușurată și grăbită, de către AI care a testat fulgerător cu mintea sa diverse variante de combinații de molecule și a indicat-o oamenilor de știință pe cea mai potrivită. Inteligența Artificială de abia a început să gândească/muncească pentru noi!”, încheie dr. Bogdan Ivănescu
Articol realizat cu sprijinul medicului Bogdan Ivănescu – creator Doctor MiT
Sursă foto: Dr. Bogdan Ivănescu