Prima probă este cea scrisă la Limba și literatura română
Potrivit calendarului oficial, publicat de Ministerul Educației, elevii claselor a VIII-a încep luni, 17 martie, simularea probelor la Evaluarea Națională 2025.
Calendarul probelor
- 17 martie 2025 – Limba și literatură română
- 18 martie 2025 – Matematica
- 19 martie 2025 – Limba și literatura maternă
- 31 martie – Comunicarea rezultatelor
Iată câteva informații importante pentru copii, pentru redactarea lucrărilor scrise:
1. La proba de limba și literatura română și/sau maternă:
- Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
- În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
- Un răspuns completat poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise și scrierea în dreapta a literei asociate răspunsului considerat corect.
- Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
2. La proba de matematică:
- La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
- Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
- Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.