Europarlamentarul Nicu Ștefănuță solicită ministrului Agriculturii să crească subvențiile pentru fermierii care nu folosesc pesticide

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a trimis o solicitare ministrului Agriculturii să crească subvențiile fermierilor care fac eforturi majore pentru sănătate și mediu, nefolosind pesticide, erbicide, antibiotice. România primește anual 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, subvenții și investiții în agricultură.

În contextul protestelor fermierilor din România și Europa, Comisia Europeană a anunțat un pachet de măsuri și derogări pentru a răspunde cererilor fermierilor prin reînnoirea suspendării taxelor de import și cotele pentru Ucraina, protejând totodată produsele agricole mai sensibile ale UE. Comisia a anunțat astăzi că va permite fermierilor europeni încă un an de derogare de la standardele superioare  pentru bunele condiții agricole și de mediu GAEC. Comisia speră să liniștească fermierii care se plâng în continuare de creșterea prețurilor la fertilizatori și combustibili și care îi pun pe mulți fermieri în dificultatea de a trăi decent.

Uniunea Europeană trimite anual miliarde de euro în România pentru a sprijini cu subvenții, plăți directe efectuate prin APIA sau bani pentru investiții agricole. România are mai multă flexibilitate în a decide cum poate împărți acești bani.

Potrivit Comisiei, Fondurile de politică agricolă comună pentru perioada 2021-2027 privesc „Alocarea totală pentru politica agricolă comună (PAC) se ridică la 386,6 miliarde EUR, împărțită între două fonduri”. Aceste două fonduri sunt FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

· Defalcarea Fondului European de Garantare Agricolă: prealocări per stat membru (în milioane EUR, prețuri curente) – Acesta este cel mai mare fond, cu 291,1 miliarde de euro. România are 14 miliarde de euro alocate pentru perioada 2021-2027, la o debursare medie de 2 miliarde de euro pe an.

· Defalcarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pe stat membru (numai CFM, prețuri curente) – Acest fond are 95,5 miliarde de euro alocate. România primește 7 miliarde de euro, 967 de milioane de euro pe an.

Conform Planului Strategic pentru noua politică agricolă comună a României, aproape 1,5 miliarde EUR vor fi utilizați pentru sprijin care este legat de producția de produse specifice plătite la hectar sau per animal (sprijin cuplat pentru venit). Pentru o redistribuire mai echitabilă a sprijinului financiar, aproape 1 miliard EUR din pachetul de plăți directe va fi alocat fermelor mici și mijlocii de mai puțin de 50 de hectare.

România alocă aproximativ 25% din pachetul pentru plăți directe schemelor ecologice reprezentând 2 miliarde de euro în stimulente acordate fermierilor care depășesc cerințele legale sau practicile obișnuite în ceea ce privește clima și mediul.

„Europarlamentarul Nicu Ștefănuță se bate pentru fermierii români care depun eforturi multe și o duc greu, dar fac agricultură sustenabilă, curată, prietenoasă cu mediul, dar și pentru fermierii români care au nevoie de ajutor cu toată birocrația actelor.”, se arată într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul a trimis o solicitare pentru a cere Ministrului Agriculturii să vină cu soluții reale, nu doar să arate cu degetul către Uniunea Europeană, care trimite anual miliarde de euro în țară, să se asigure că ajung în mâinile celor care au nevoie.

„Extrema dreaptă, din care face parte și AUR, au în program ELIMINAREA subvențiilor agricole. Tot ei votează pentru toate pesticidele posibile, inclusiv neonicotinoide care omoară albine și care ne otrăvesc pe noi. Tot ei votează împotriva limitării subvențiilor pentru cei care iau peste 100.000 de euro subvenții. La toate 3, eu votez invers. Culmea ipocriziei, apoi tot ei merg acasă și deplâng soarta țăranului român. Apoi spun că ‘Europa ne otrăvește’. Știți cum sunt golanii? Te împing pe scări și apoi te întreabă ‘unde te grăbești’. Așa și ei. Nu votați ipocriți! Votați oameni care fac ceva pentru micii agricultori cu 3-4 hectare, care produc natural și au grijă de pământul și natura țării!”, a comentat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță pe rețelele de socializare.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA), ocupă în prezent funcția de Vicepreședinte al Grupului și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Universitatea „Ovidius” din Constanța a acordat prima diplomă „Doctor Europaeus” Luminiței Steriu, doctor în filologie franceză

Institutul Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul Universității „Ovidius” din...

(Video) 16 cetăţeni străini, depistați ascunși într-un camion cu fructe, la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere...

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară. Micile obiecte sunt lucrate manual

În perioada 26 februarie – 1 martie, Muzeul de...