(Galerie Foto) Comunitățile din Delta Dunării, acces la tehnologia 5G prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană

Date:

Servicii de comunicații cu tehnologie 5G pentru 19 localități din perimetrul Deltei Dunării

Bogdan Ioachim Bulete, guvernator al ARBDD, a participat la conferința de lansare a proiectului „5G Connect Danube Delta (5G-CDD)” care va aduce beneficii reale comunităților din Delta Dunării, în zona de educație digitală, telemedicina, turism lent și monitorizare mediu.

ARBDD a oferit o scrisoare de susținere a proiectului depus în luna februarie a acestui an, iar prin aprobarea în luna august 19 localități din perimetrul RBDD respectiv: Sulina, Letea, Periprava, Sf. Gheorghe, Mahmudia, Beștepe, Chilia Veche, Ceatalchioi, Murighiol, Maliuc, Malcoci, Partizani, Gorgova, Crișan, Mila 23, Caraorman, Nufăru, Mineri și Isaccea, vor beneficia de comunicații 5G prin instalarea unei infrastructuri comerciale Standalone și Edge Cloud, printr-o finanțare din partea Uniunii Europene.

„Considerată o zonă de interes major pentru economia locală, accesul la internet de înaltă viteză în Delta Dunării va permite crearea unui impact pozitiv semnificativ pe plan socio-economic, în arii esențiale precum educația digitală, telemedicină, turism și monitorizarea mediului.

Proiectul 5G-CDD reprezintă o inițiativă crucială pentru regiunea Deltei, o zonă caracterizată de multiple provocări socio-economice datorate izolării, depopulării și lipsei oportunităților de angajare. Prin implementarea tehnologiei 5G și integrarea aplicațiilor de educație digitală, telemedicină, turism și monitorizare ambientală, obiectivul proiectului este de a contribui la transformarea arealului, oferind soluții inovative pentru o parte din problemele cu care se confruntă acum comunitățile locale. Numărul beneficiarilor direcți și indirecți se ridică la aproximativ 20.000 de persoane.”, transmite Orange România.

Scopul proiectului

5G-CDD are drept obiectiv construirea unei infrastructuri de conectivitate 5G (5G Stand Alone și Edge Cloud), în mai multe localități preponderent greu accesibile și plasate în zona umedă a Deltei, sporind calitatea vieții locuitorilor, ajutând în același timp la îmbunătățirea oportunităților de business și angajare din regiune.

Proiectul presupune instalarea unei infrastructuri comerciale bazate pe 5G Stand Alone și Edge Cloud în 19 localități din județul Tulcea. Implementarea unei rețele 5G Stand Alone reprezintă o provocare tehnică datorită dificultăților geografice, fiind totodată o premieră pentru industria telecomunicațiilor din România. Aceasta implică utilizarea unor componente noi de rețea core ce îmbunătățesc considerabil performanțele față de rețelele 5G Non-Standalone existente. Totodată, tehnologia Edge Cloud reduce distanța dintre utilizatori și servicii, asigurând latențele și viteza necesare pentru aplicațiile proiectului 5G Connect Danube Delta.

„Proiectul 5G Connect Danube Delta va deschide noi oportunități economice pentru Delta Dunării și oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea de noi afaceri și extinderea celor existente. Prin implementarea acestei infrastructuri, Orange Romania sprijină accesul la o tehnologie de vârf ce va permite transformarea aceastei regiuni cu conectivitate redusă într-un pol de oportunități. Impactul asupra economiei locale va fi substanțial – de la stimularea afacerilor locale și crearea de locuri de muncă până la atragerea de investiții noi, inclusiv în turism, sănătate și educație. De asemenea, suntem mândri ca o parte din expertiza Fundației Orange va putea fi replicată pentru o comunitate ce are nevoie de sprijin prin educație si incluziune digitală” a spus Florin Popa, B2B Director, Orange Romania.

Beneficiile proiectului 5G Connect Danube Delta (5G-CDD): conectivitate broadband în 19 localități din regiunea Deltei Dunării, furnizarea unei opțiuni superioare de conectivitate celulară într-o regiune izolată, sprijinirea comunităților din Delta Dunării cu programe educaționale și de sănătate, sprijinirea activităților asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, dezvoltarea Orange Digital Center din Mila 23 prin echiparea lui cu echipamente de ultimă generație ce vor fi folosite în procesul educațional, sprijinirea populației de la granița cu Ucraina, sprijinirea autorităților locale și naționale, furnizarea de soluții pentru monitorizarea mediului într-o zonă protejată UNESCO, furnizarea de servicii îmbunătățite pentru complexele turistice din Delta Dunării, oferirea unor opțiuni superioare de conectivitate pentru companiile din regiune.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea și cu partenerii din consorțiul proiectului: Orange România, Fundația Orange România, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Virtual Board și Telios Care.

„Consiliul Județean Tulcea și-a concentrat toate eforturile pentru creșterea accesibilității în zona Deltei Dunării, iar tehnologia performantă este o soluție extrem de relevantă și actuală pentru crearea unei legături directe pe care să o poată accesa locuitorii Deltei. Salut inițiativa de implementare a unui proiect deosebit de important atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care aleg să își petreacă timpul liber în acest spațiu feeric numit Delta Dunării“,a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Prin implicarea și sprijinul autorităților locale, proiectul 5G-CDD va reprezenta un pas important în adresarea specificităților regiunii și în exploatarea potențialului său unic prin tehnologie avansată.

„5G Connect Danube Delta reprezintă o inițiativă exemplară care demonstrează cum tehnologia poate sprijini dezvoltarea economică și socială în regiuni cu conectivitate redusă, precum Delta Dunării, o zonă unică în Europa și de importanță deosebită pentru România. Prin această investiție, Uniunea Europeană contribuie la reducerea decalajului digital din România, asigurând accesul comunităților izolate la infrastructura digitală de ultimă generație. Acest proiect poate reprezenta un catalizator puternic pentru viitoare investiții publice și private, fiind un model de succes ce poate fi replicat și în alte zone similare, sprijinind astfel coeziunea socială și inovarea în sectorul public.” susține reprezentantul Comisiei Europene, Oana Bodron, Project Officer CEF-Digital.

Sursă foto: Orange România și facebook/ARBDD

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Imagine emoționantă: Fostul edil Decebal Făgădău alături de noua sa familie. Micuța Maria a împlinit un an

Decebal Făgădău mai are doi copii Fostul primar al Constanței,...

Contribuabilii pot beneficia de facilitățile fiscale până pe data de 19 decembrie 2024

Care sunt facilitățile fiscale? Serviciul Public de Impozite și Taxe...

„RMN-ul” mașinii tale la un click distanță! RAR lansează certificatul Auto-Pass

RAR Auto-Pass: Află trecutul vehiculului fără a te prezenta...