Legea care reformează întreg sistemul de asistență socială, promulgată

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Încă o lege a fost promulgată

Legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și adoptată de Parlament a fost promulgată astăzi, 16 aprilie, prin decret de către Președintele României.

„Legea a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât și în privința finanțării.”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Principalele modificări:

1. Niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali;

2. Va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare;

3.Se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai ușor de urmărit;

4. Se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale;

5. Se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control;

6. Este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica și cultele religioase, ONG-urile și, în general, cu societatea civilă;

7. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.

Noua lege a presupus modificarea a șase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Sursă foto: arhivă

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

O societate din Portul Constanța a fost amendată de Garda de Mediu, după incendiu

Societate amendată Garda de Mediu Constanța a efectuat verificări ca...

Se renovează Muzeul de Artă Populară. VEZI când încep lucrările

Încep lucrările de renovare Sălile de expoziție de la etajul...

Republica Franceză – perturbări ale circulației feroviare în zona Île-de-France

Perturbări ale circulației feroviare Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii...

Umiditatea solului în Dobrogea. În cultura de grâu și porumb, valori satisfăcătoare

Umiditatea solului La data de 20 Mai 2024, rezerva de...