Expoziția „Conviețuiri în Ardeal” – o călătorie în tradițiile vestimentare din Transilvania
Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 15 aprilie – 18 mai, expoziția temporară „Conviețuiri în Ardeal”, realizată cu piese din colecția privată Iulia Șimo din Odorheiu Secuiesc.
Cele 12 ansambluri vestimentare care alcătuiesc expoziția sunt specifice românilor din Transilvania, dar și unor minorități etnice: secui, sași, șvabi, țigani, evrei și armeni.
Pasiunea Iuliei Șimo pentru confecționarea pieselor de port de inspirație tradițională a început în urmă cu 24 de ani, timp în care s-a perfecționat ajungând să reconstituie ansambluri vestimentare din Transilvania, folosind ca surse de inspirație piese din colecțiile unor muzee sau de pe teren.
Astfel, pe lângă piese autentice vechi din Colecția Iulia Șimo și piese noi, lucrate în atelierul său, „Casa Rustica”, în expoziția de la Constanța va putea fi admirat și un port bărbătesc armenesc, specific zonei Gherla (județul Cluj), realizat după un costum vechi, din secolul al XVII-lea, aflat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Vernisajul expoziției „Conviețuiri în Ardeal” este programat marți, 15 aprilie, de la ora 16.00.
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.
Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).
Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.
Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.