În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson
Pe data de 11 aprilie 2025 este celebrată la nivel internațional World Parkinson Day, Ziua de Conștientizare a Bolii Parkinson!
Cu acest prilej sunt organizate în toată lumea activități prin care sunt împărtășite informații despre această afecțiune neurodegenerativă, a doua cel mai des întâlnită după boala Alzheimer, și despre impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi a celor care suferă de ea.
La nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor de Parkinson până în 2050
Cu această ocazie, Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC) atrage atenția asupra faptului că la nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor de Parkinson până în 2050, fiind afecțiunea neurologică cu cea mai mare creștere! În plus diagnosticul începe să survină din ce în ce mai mult și la persoane mai tinere. Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani.
În România numărul persoanelor nou diagnosticate este în medie, conform datelor INSP 2019 – 2023, de 8.485 pers./an, în 2023 înregistrându-se 10.032 pers. nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai mult decât în 2022 și 40% față de 2019. În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane.
Cum se manifestă Parkinson?
Parkinson se manifestă prin tremor, rigiditate musculară, încetinirea mișcărilor, instabilitate posturală și dificultăți de echilibru, prezentând și numeroase afectări non-motorii ca tulburări de somn, anxietate și depresie, oboseală accentuată, probleme cognitive, constipație, durere, salivație excesivă, scăderea tensiunii la ridicarea în picioare etc. Majoritatea pacienților mai tineri sunt diagnosticați greșit, ceea ce duce la întârzieri în tratamentul și gestionarea bolii. De asemenea, se confruntă cu provocări diferite de cele ale persoanelor care sunt diagnosticate mai târziu în viață.