Pensia medie lunară a crescut la 2.113 lei, în anul 2023

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Numărul mediu de pensionari, în scădere

Pensia medie lunară și pensia medie lunară de asigurări sociale de stat au crescut, în anul 2023, cu 13,9%, respectiv cu 13,0%, faţă de 2022, potrivit unei analize date publicităţii, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, numărul mediu de pensionari a fost de 4.980.000 de persoane, cu 24.000 mai puţini faţă de anul 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.601.000 de persoane, de asemenea în scădere.

Pensia medie în 2022 a fost de 1.855 de lei

Analiza INS mai arată că pensia medie lunară a ajuns la 2.113 lei, fiind cu 13,9% mai mare faţă de cea raportată în anul precedent, când se situa la pragul de 1.855 de lei.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.006 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,2% (comparativ cu 51,6% în anul precedent).

Indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,9%.

Majorări în fiecare an

În 2024, pensiile au fost indexate în raport cu rata inflaţiei, măsură ce a vizat protejarea puterii de cumpărare a oamenilor, într-o piaţă în care preţurile au crescut în permanenţă. Pensiile ar putea fi majorate din nou, din ianuarie 2025. Măsura ar urma să fie aplicată atât în funcţie de rata inflaţiei cât şi în raport cu salariul mediu brut.




spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Video) Prins în flagrant delict în timp ce vindea canabis!

Prins în flagrant delict în timp ce vindea canabis Polițiștii...

(Video) Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări: sunt bani de pensii, sunt bani de salarii, sunt bani pentru profesori

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări în ceea ce priveşte...

La plimbare cu autobuzul etajat. Liniile City Tour și 100M revin pe trasee

Autobuzele etajate revin pe traseu De mâine, 27 aprilie, se...