“Taxa pe soare” a fost eliminată de Guvern

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Măsura ar fi afectat 120.000 de români

“Taxa pe soare” a fost eliminată de Guvern! Decizia a fost anunţată joi, în cadrul şedinţei Executivului, care a abrogat articolul de lege ce ar fi permis Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să taxeze prosumatorii începând cu 2026. Măsura ar fi afectat 120.000 de români care şi-au montat sisteme fotovoltaice pentru locuinţe.

„Vrem să încurajăm acest fenomen”

“Așa cum am promis, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, ANRE posibilitatea să impună o taxă asupra prosumatorilor. Încurajăm acest fenomen. Sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 de megawați”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Legislaţia europeană nu solicită această taxare

Decizia Executivului vizează ordonanţa de urgenţă care permitea ANRE să taxeze prosumatorii începând cu 1 decembrie 2026, dacă ar fi depășit 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România. În momentul în care actul normativ cu pricina era aprobat, în urmă cu doi ani, Guvernul preciza că nu are de gând să impună o aşa-numită “taxă pe soare” şi că a dorit doar să preia o directivă europeană.

Legislaţia europeană nu solicită, însă, această taxare, ci doar lasă la latitudinea statelor membre posibilitatea de a taxa autoconsumul, în anumite condiții.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Ghidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale

Ghidul e-Transport Ghidul privind Sistemul national e-Transport, o componentã importantã...

(Video) Accident rutier în județul Tulcea. O persoană, încarcerată. A intervenit elicopterul SMURD

Accident rutier în județul Tulcea Un echipaj de descarcerare din...

(Video) Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia

Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia În această...

Acțiune a polițiștilor rutieri. 23 de permise de conducere, suspendate și aproape 160 de amenzi, aplicate

Acțiune a polițiștilor rutieri În perioada 26/27 aprilie a.c., polițiștii...