Se dau drept angajați al Ministerului Afacerilor Interne
În ultimele zile, un mesaj alarmant a început să circule intens pe rețelele de socializare și în diverse grupuri online, avertizând populația despre existența unui presupus grup de persoane care, pretinzând că sunt angajați ai Ministerului Afacerilor de Interne, merg din ușă în ușă pentru a „verifica actele de identitate” în vederea unui recensământ. Aceștia arată liste cu nume și utilizează echipamente, precum dispozitive biometrice și laptopuri, pentru a colecta date sensibile, cum ar fi fotografii și amprente.
Iată mesajul:
„Stimați prieteni, anunț de înaltă securitate. Fiți conștienți de faptul că există un grup de oameni care merg din ușă în ușă care se prefac a fi angajați ai afacerilor interne. Au documente și antet de la Ministerul de Interne și susțin că trebuie să verifice dacă toată lumea are un act de identitate valabil pentru următorul recensământ și apoi „jefuiesc”. Sunt peste tot și arată elegant. Cineva va veni la tine acasă și va spune că vreau să-ți fac fotografia/amprenta. Conform unei diagrame, au un laptop, un dispozitiv biometric și o listă cu toate numele. Ei arată lista și cer toate aceste informații. Să știți că nu există nicio inițiativă din partea guvernului. Să știți că toate acestea sunt false. Nu le dați nicio informație. Toată lumea trebuie să fie vigilentă și conștientă. Trimite-l tuturor grupurilor din comunitatea ta. Vă rugăm să vă informați familia și prietenii.”
Iată ce a pățit o internaută:
„Hello! A mai pățit careva asta? Tocmai am avut o vizită de la niste „agenți de teren” de la PPC. (Nu știu dacă e ok sau nu să dau numele companiei dar, din moment ce nu e pentru a face reclamă, nu cred că e o problemă.) S-au prezentat doar ca agenți ai companiei, fără nume, fără ecusoane… In fine, ideea e că au spus că au fost trimiși pe teren pentru o actualizare de date, având în vedere că firma a preluat recent clienții altei companii ei trebuie să se asigure că totul e actualizat. Mi-au cerut ultima factura ( pentru confirmarea actualizării datelor ). Le-am spus că eu le primesc pe mail și ar fi fost de acord să le-o arăt așa. Au cuvintele la ei și putere de convingere pentru cine e mai naiv. Ghinionul lor a fost că eu tocmai citisem recent de o astfel de nouă metodă de înșelătorie, nu mai știu exact unde. Din câte știu nici o companie nu își face actualizarea de date în acest fel. Prin urmare, ATENȚIE!!!”, a scris o internaută.
Cum să reacționați dacă primiți astfel de solicitări
- Nu oferiți informații personale: În cazul în care sunteți abordat de persoane care pretind că fac parte dintr-o autoritate publică, verificați identitatea acestora. Solicitați legitimații oficiale și contactați autoritățile pentru confirmare.
- Fiți vigilenți: Verificați informațiile din surse oficiale.
- Informați autoritățile: Dacă întâmpinați astfel de situații, anunțați imediat poliția. Este important ca aceste tentative de fraudă să fie raportate pentru a preveni posibile victime.
Sursă foto: Unsplash.com