Un nou impuls pentru energia verde: Lansarea Ro-HydroHub, proiect strategic în valoare de aproape 140 milioane euro

Date:

Hidrogenul, soluția viitorului: România lansează un centru de cercetare de top

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat astăzi, la lansarea oficială a proiectului Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice – Ro-HydroHub, un centru de excelență pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen. Proiectul, finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), beneficiază de o investiție de aproape 140 milioane de euro, având ca obiectiv modernizarea sectorului energetic și accelerarea tranziției către energie verde.

„Astăzi nu doar lansăm un proiect, ci punem bazele unui nou model economic pentru România – unul bazat pe inovare, sustenabilitate și excelență tehnologică. Sunt convins că finanțarea europeană alocată va contribui la marcarea unui punct de cotitură în transformarea României într-o economie a viitorului. Vă reamintesc faptul că încă din mandatul anterior am inițiat negocierile alături de Comisia Europeană pentru a finanța acest proiect cu potențial ridicat de aplicare, pentru a sprijini dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria autohtonă”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

În urma negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europeane, Ro-HydroHub a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul PoCIDIF și va beneficia de suportul Autorității de Management pe toată durata implementării.

Implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea ca lider de parteneriat, împreună cu Universitatea POLITEHNICA București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și nouă parteneri din sectorul privat, Ro-HydroHub va deveni un centru strategic pentru dezvoltarea și integrarea soluțiilor tehnologice bazate pe hidrogen.

Ro-HydroHub va acoperi un spectru larg de activități de cercetare, dezvoltare și inovare, având printre obiective:

  • Dezvoltarea de tehnologii pentru producția, furnizarea și stocarea hidrogenului;
  • Crearea unor soluții avansate pentru pile de combustibil și electrolizoare;
  • Implementarea unor sisteme integrate de hidrogen bazate pe surse regenerabile;
  • Transfer tehnologic către companii și accelerarea adopției industriale a tehnologiilor bazate pe hidrogen;
  • Formarea unei noi generații de specialiști prin programe masterale și doctorale

Astfel, proiectul Ro-HydroHub va deveni un pol de excelență la nivel național și european, consolidând poziția României în sectorul tehnologiilor energetice verzi. Proiectul prevede colaborarea cu mediul academic, sectorul privat și instituțiile europene pentru a facilita adoptarea rapidă a soluțiilor inovatoare și pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare ale Uniunii Europene.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...