Un sondaj CURS schimbă scena politică: Românii vor guvernare fără PSD-PNL. AUR, înaintea PNL în preferințele de vot

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Conform unui sondaj CURS desfășurat la nivel național în perioada 15-27 ianuarie, în cazul unor alegeri europarlamentare organizate duminica viitoare, Partidul Social Democrat (PSD) ar fi câștigătorul scrutinului, iar liberalii aflați la guvernare ar fi devansați de AUR.

Distribuția voturilor, potrivit noului sondaj, ar fi următoarea:

  • Partidul Social Democrat (PSD): 30%
  • Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR): 21%
  • Partidul Național Liberal (PNL): 19%
  • Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD): 14%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 5%
  • SOS România (Partidul Dianei Șoșoacă): 4%
  • Partidul Umanist Social Liberal (PUSL): 3%
  • Altul: 4%

În privința perspectivei de guvernare, rezultatele indică o rezervă semnificativă față de o alianță PSD-PNL. Astfel, 54% dintre cei intervievați au răspuns că ar prefera ca cele două partide să nu guverneze împreună după alegeri. Doar 34% susțin o continuare a coaliției PSD-PNL, în timp ce 12% sunt indeciși.

Sondajul a întrebat, de asemenea, respondenții cu privire la principalele probleme cu care se confruntă România. Inflația și prețurile ridicate au fost menționate de 24% dintre participanți, urmate de nivelul de trai (pensii, salarii) cu 16%, corupția cu 15%, criza economică cu 11%, sănătatea cu 10%, lipsa locurilor de muncă cu 5%, educația cu 5%, și războiul cu 5%.

În ceea ce privește încrederea în instituții, Armata ocupă primul loc cu un procent de încredere de 74%, urmată de pompieri cu 71%, biserica cu 69%, NATO cu 49%, Educația cu 48%, primăria cu 47%, Uniunea Europeană cu 46%, și mass-media cu 27%.

Sondajul a fost realizat față-în-față, la domiciliul respondenților, pe un eșantion de 1082 persoane de peste 18 ani. Universul de eșantionare a inclus populația adultă rezidentă din România, iar marja maximă de eroare este de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Perioada de realizare a sondajului a fost între 15 și 27 ianuarie 2024.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Universitatea „Ovidius” din Constanța a acordat prima diplomă „Doctor Europaeus” Luminiței Steriu, doctor în filologie franceză

Institutul Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul Universității „Ovidius” din...

(Video) 16 cetăţeni străini, depistați ascunși într-un camion cu fructe, la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere...

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară. Micile obiecte sunt lucrate manual

În perioada 26 februarie – 1 martie, Muzeul de...