UPDATE Deputatul AUR Dan Tanasă îi face plângere penală președintelui Iohannis pentru cheltuielile fără precedent pe deplasările în străinătate. „Abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor, Dan Tanasă, a mers astăzi la Parchetul General, pentru a depune o plângere penală cu privire al cheltuielile Administrației Prezidențiale pentru deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis.

Plângerea vizează suplimentarea bugetului președinției pentru deplasările lui Iohannis, deputatul AUR cerând verificarea acestora din punct de vedere legal.

La intrarea în sediul parchetului, Dan Tanasă a declarat că va veni cu mai multe detalii despre acest demers după ce va depune plângerea în fața procurorilor.

Menționăm că președintele României are imunitate în timpul exercitării funcției și este improbabil să poată fi cercetat penal, cel puțin până la finalul mandatului.

UPDATE Dan Tanasă susține că sumele „exorbitante” cheltuite pentru vizitele șefului statului în străinătate ridică suspiciuni serioase cu privire la posibile infracțiuni.

Plângerea penală are la bază informațiile apărute în mass-media cu privire la cheltuielile înregistrate în timpul deplasărilor externe ale președintelui Klaus Iohannis și a delegațiilor oficiale. Deputatul AUR a identificat mai multe presupuse infracțiuni, printre care abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției.

În plus, Dan Tanasă a extins plângerea penală și asupra unui consilier prezidențial, George Vladimir Duhan, pe care îl acuză că ar fi secretizat informațiile legate de costurile deplasărilor externe ale președintelui.

Demersul nostru este unul de bun-simţ. Considerăm că informaţiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea unui organ de cercetare penală. Credem că cele reliefate în aceste anchete jurnalistice comportă şi aspecte de ordin penal.

Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informaţii s-a făcut conform legii. Trăim totuşi într-o ţară în care şi pentru un pix, într-o primărie de comună, trebuie să întocmeşti un referat, trebuie să justifici.

Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi – trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu.

Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal„, a declarat Dan Tanasă la Parchetul General.

Deputatul AUR susține că aceste cheltuieli ridicate înregistrate în timpul vizitelor externe ale președintelui par mai mult a concedii de lux decât deplasări în interesul național. Acesta a subliniat că și Administrația Prezidențială trebuie să respecte proceduri de achiziție publică și să justifice costurile, precum și să întocmească rapoarte de oportunitate pentru toate deplasările efectuate.

Conform unui răspuns al Administrației Prezidențiale, cheltuielile aferente celor 34 de deplasări externe ale delegațiilor oficiale conduse de președintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au totalizat 41 de milioane de lei.

foto Facebook Dan Tanasă

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Universitatea „Ovidius” din Constanța a acordat prima diplomă „Doctor Europaeus” Luminiței Steriu, doctor în filologie franceză

Institutul Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul Universității „Ovidius” din...

(Video) 16 cetăţeni străini, depistați ascunși într-un camion cu fructe, la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere...

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară. Micile obiecte sunt lucrate manual

În perioada 26 februarie – 1 martie, Muzeul de...