Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor, Dan Tanasă, a mers astăzi la Parchetul General, pentru a depune o plângere penală cu privire al cheltuielile Administrației Prezidențiale pentru deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis.
Plângerea vizează suplimentarea bugetului președinției pentru deplasările lui Iohannis, deputatul AUR cerând verificarea acestora din punct de vedere legal.
La intrarea în sediul parchetului, Dan Tanasă a declarat că va veni cu mai multe detalii despre acest demers după ce va depune plângerea în fața procurorilor.
Menționăm că președintele României are imunitate în timpul exercitării funcției și este improbabil să poată fi cercetat penal, cel puțin până la finalul mandatului.
UPDATE Dan Tanasă susține că sumele „exorbitante” cheltuite pentru vizitele șefului statului în străinătate ridică suspiciuni serioase cu privire la posibile infracțiuni.
Plângerea penală are la bază informațiile apărute în mass-media cu privire la cheltuielile înregistrate în timpul deplasărilor externe ale președintelui Klaus Iohannis și a delegațiilor oficiale. Deputatul AUR a identificat mai multe presupuse infracțiuni, printre care abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției.
În plus, Dan Tanasă a extins plângerea penală și asupra unui consilier prezidențial, George Vladimir Duhan, pe care îl acuză că ar fi secretizat informațiile legate de costurile deplasărilor externe ale președintelui.
„Demersul nostru este unul de bun-simţ. Considerăm că informaţiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea unui organ de cercetare penală. Credem că cele reliefate în aceste anchete jurnalistice comportă şi aspecte de ordin penal.
Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informaţii s-a făcut conform legii. Trăim totuşi într-o ţară în care şi pentru un pix, într-o primărie de comună, trebuie să întocmeşti un referat, trebuie să justifici.
Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi – trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu.
Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal„, a declarat Dan Tanasă la Parchetul General.
Deputatul AUR susține că aceste cheltuieli ridicate înregistrate în timpul vizitelor externe ale președintelui par mai mult a concedii de lux decât deplasări în interesul național. Acesta a subliniat că și Administrația Prezidențială trebuie să respecte proceduri de achiziție publică și să justifice costurile, precum și să întocmească rapoarte de oportunitate pentru toate deplasările efectuate.
Conform unui răspuns al Administrației Prezidențiale, cheltuielile aferente celor 34 de deplasări externe ale delegațiilor oficiale conduse de președintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au totalizat 41 de milioane de lei.
foto Facebook Dan Tanasă