Medicul-preot Ștefan Mindea, acuzat că vinde iluzii pacienților. Dispozitive de duzină, pretins „miraculoase”, vândute la prețuri exorbitante

Date:

Ovidius Clinical Hospital

O anchetă jurnalistică a publicației Media Quality dezvăluie cum un medic-preot din Constanța, cu studii în Statele Unite, cere sume exorbitante pe operații considerate banale și supraevaluează dispozitive medicale ieftine, promovate ca fiind „miracole ale medicinei”.

Ancheta arată povestea lui Cristian Rășină, un fost ofițer de poliție din Petroșani care , căutând alinare pentru durerile lombare cronice cauzate de tocirea discurilor care i-au strangulat un nerv, s-a văzut prins într-o rețea complicată de speranțe, costuri enorme și deziluzii.

Totul a început când Rășină l-a văzut pe doctorul Ștefan Mindea, la o emisiune pe canalul Trinitas, în haine preoțești. Imaginile i-au inspirat încredere și autoritate spirituală, Mindea fiind descris ca neurochirurg de top cu formație și experiență în Statele Unite. Atras de profilul său impresionant, Rășină a decis să își încerce norocul la clinica doctorului, în Constanța.

La prima consultație, a fost întâmpinat cu vești îngrijorătoare: operația era inevitabilă. Însă, împreună cu această veste, i s-a oferit o fărâmă de speranță: o procedură ultra-minim invazivă, posibilă prin utilizarea unui dispozitiv medical inovativ, promițând o recuperare rapidă și eficientă. Costul acestui dispozitiv? Nici mai mult nici mai puțin de 4000 de euro – o sumă considerabilă, care însă, în mintea lui Rășină, era justificată de promisiunea unei vieți fără durere.

Detaliile despre procedură și dispozitiv au fost prezentate într-un mod care mai mult a adâncit misterul decât să ofere claritate. „Mi s-a arătat un videoclip despre dispozitivul unic, făcut special în America pentru doctorul Mindea”, își amintește Rășină. „Costul varia în funcție de tipul dispozitivului și de locurile în care ar trebui implantat.”

După achitarea sumei, Rășină a fost programat la spitalul privat HEKA din Constanța. Costurile nu s-au oprit însă la dispozitivul miraculos. La suma inițială s-au adăugat costurile internării și ale intervenției chirurgicale, în valoare de 11.000 de lei. În acest context, speranța lui Rășină de a-și regăsi sănătatea a început să fie însoțită de o îngrijorare financiară tot mai mare.

Mai alarmant decât costurile a fost descoperirea ulterioară că dispozitivul implantat „nu se vede la RMN sau CT”, conform spuselor medicului din Constanța. Această revelație a adus mai multe întrebări decât răspunsuri, lăsându-l pe Rășină să se întrebe ce anume i-a fost implantat de fapt.

Rășină a solicitat documentația și facturi detaliate pentru toate costurile suportate, doar pentru a se lovi de un zid al tăcerii și al răspunsurilor evazive. „Am primit un mesaj de la o firmă care se recomandă drept ‘furnizor de proteze pentru dr. Mindea'”, povestește el, subliniind dificultatea de a obține o factură fiscală clară și detaliată.

Infiltrații scumpe care nu ajută

Un alt caz este al lui Tudor G., un tânăr activ și pasionat de sport, care a început să simtă dureri lombare acute în 2021 și a căutat soluții medicale pentru a evita o intervenție chirurgicală majoră. Întâmplător, a dat peste numele doctorului Ștefan Mindea, a cărui reputație ca neurochirurg de top îl făcea să pară alegerea perfectă pentru tratamentul său. Atras de promisiunea unei tehnologii avansate și a unei abordări minim invazive, Tudor a decis să își încerce norocul la clinica acestuia din Constanța.

A fost îndrumat să urmeze o serie de ședințe de infiltrații, menite să-i reducă durerea și să amelioreze problema fără necesitatea unei operații. „Mi s-a spus că infiltrațiile sunt o soluție temporară, dar eficientă, și m-am gândit că merită încercat”, își amintește el. Însă, după infiltrații, nu numai că durerea persista, dar costurile începuseră să se acumuleze. O singură ședință de infiltrații costa 690 de lei, o sumă considerabilă pentru un tratament cu rezultate nesigure.

Pe măsură ce durerea persista și chiar se intensifica, discuțiile cu doctorul Mindea au început să se îndrepte spre posibilitatea unei intervenții chirurgicale. A fost prezentată ca o soluție definitivă, o decompresie microendoscopică lombară ultra minim invazivă, care, conform spuselor doctorului, era o procedură de vârf, dezvoltată și perfecționată în Statele Unite. Costurile însă erau și ele pe măsură: pentru această operație, Tudor trebuia să plătească în avans suma de 4000 de euro, fără a include costurile spitalizării și ale serviciilor post-operatorii.

După intervenție, Tudor s-a confruntat cu o realitate pe cât de dureroasă, pe atât de costisitoare. Nu doar că durerea nu a dispărut, dar s-a trezit cu o serie de complicații care au necesitat atenție medicală suplimentară și, implicit, mai multe cheltuieli. „Am avut o criză de spate care m-a țintuit la pat, cu dureri mai mari decât înainte de operație. Am solicitat un consult în regim de urgență, dar tot ce am primit au fost mai multe infiltrații și o factură și mai mare”, povestește Tudor, dezamăgit de lipsa progresului și de costurile crescânde.

Investigațiile jurnalistice ale celor de la publicația Media Quality au relevat faptul că dispozitivul implantat costa în jur de 30 de euro bucata, însă i-a fost oferit lui Tudor de firma din Statele Unite recomandată de Mindea cu suma de peste 4300 de euro, bani pe care omul i-a plătit.

Ce spune doctorul Mindea

„În calitate de medic, prioritatea mea absolută este să ofer cele mai bune și mai eficiente tratamente pacienților mei, folosind tehnologia avansată și cunoștințele acumulate în ani de practică, atât în România, cât și în Statele Unite”, explică doctorul Mindea. „Fiecare recomandare de tratament pe care o fac este bazată pe o evaluare amănunțită a stării de sănătate a pacientului, a istoricului medical și a celor mai recente cercetări în domeniu.”

Referitor la costurile tratamentelor, doctorul Mindea subliniază transparența și justificarea acestora: „Sunt conștient că unele dintre tratamentele pe care le ofer pot părea costisitoare, însă este important de înțeles că prețurile reflectă nu doar costul dispozitivelor medicale avansate, ci și expertiza medicală, precizia procedurilor și tehnologia de ultimă oră utilizată în tratamente.”

Doctorul Mindea abordează și subiectul dispozitivelor medicale „unice”: „Dispozitivele despre care vorbim sunt rezultatul unor ani de cercetare și dezvoltare și sunt aprobate pentru utilizare după teste riguroase. Ele reprezintă o investiție în sănătatea pacientului, oferind soluții minim invazive care, în multe cazuri, permit o recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă.”

Citiți întregul articol AICI.

În ceea ce privește aceste dezvăluiri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a declarat: „Întrucât articolul face referire la o posibilă faptă ilegală comisă în exercitarea profesiei de medic și nu de preot, ne declinăm competența și vă rugăm să vă adresați instituției spitalicești de resort.”

„După ce organele judiciare își vor fi finalizat lucrările Arhiepiscopia Tomisului va oferi un punct de vedere. Instituția noastră nu are competența de a efectua expertize pe domeniul medical sau judiciar. Acest lucru cade în sarcina profesioniștilor domeniilor respective, care, probabil, își vor face datoria”, a mai specificat acesta. 

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Alertă în județul Constanța. Patru copii au dispărut de acasă. A fost emis RO-Alert

Cei patru copii au plecat de acasă de 3...

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...