(Video) Elevii au protestat înainte de Bacalaureat. Nu sunt de acord cu sălile de detenție: „Vrem educație, nu detenție”

Date:

Elevii au protestat în fața Ministerului Educației

Ministerul Educației a lansat un nou Statut al Elevului, care trimite elevii în camere de detenție și încurajează confiscarea telefoanelor. Lucru care îi nemulțumește pe aceștia. Motiv pentru care, astăzi, 25 iunie, membrii Uniunii Elevilor Reprezentanți și Asociației Elevilor din București și Ilfov au protestat în fața Ministerului Educației, împotriva reglementărilor proiectelor „Statutul Elevului” și „Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar”, care încalcă drepturile elevilor.

„Vom depune din nou proiectul „Statutul Elevului 2.0”, lansat în urmă cu câteva luni de organizația Salvați Copiii și asociațiile de elevi din țară, sperând ca de data aceasta să fie luat în considerare. Din păcate, doamna ministru al educației, Ligia Deca, nu a fost disponibilă să asculte nemulțumirile și nevoile elevilor.”, au transmis reprezentanții elevilor.

Protestul reprezintă revolta elevilor faţă de propunerea proiectelor pentru Statutul Elevului şi Regulamentul-cadru de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) de către Ministerul Educaţiei, care transformă şcolile în închisori, prin implementarea sălilor de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în cadrul orelor de curs. De asemenea, elevii nu au fost consultaţi în scrierea proiectelor, deşi Legea 198/2023 prevede acest lucru, în cazul asociaţiilor naţionale de elevi.

„Deşi au trecut 8 ani de la adoptarea vechiului Statut al Elevului, apare acest proiect cu doar câteva reglementări în plus, iar acelea sunt proaste. Este inacceptabilă implementarea sălilor de detenţie, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educaţie. Legea învăţământului prevede faptul că asociaţiile naţionale de elevi sunt consultate în scrierea acestor proiecte, însă doamna ministru are o plăcere de a încălca propriile legi, astfel că nu am fost chemaţi în scrierea documentelor respective. Vom depune o plângere penală împotriva acesteia, pentru încălcarea constantă a legii. Încurajez toţi elevii, profesorii şi părinţii să susţină demersul nostru şi să protesteze mâine alături de noi.”, a declarat Lorena Drăguşin, preşedinte UER.

Elevii susțin că Ministerul Educaţiei a ignorat proiectul „Statutul Elevului 2.0”, depus în urmă cu câteva luni de către organizaţia Salvaţi Copiii şi asociaţiile de elevi din ţară, care reglementa dreptul lor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea copiilor pentru profesori, asigura protecţia celor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor etc.

Uniunea Elevilor Reprezentanţi a transmis amendamente cu privire la proiectele menţionate, prin care reglementează norme de igienă şi sănătate în unităţile de învăţământ, prin dotarea claselor cu mobilier adecvat pentru vârsta şi nevoile fizice ale elevilor, respectarea unui orar şcolar echilibrat care să nu depăşească 4 ore pe zi pentru învăţământul primar, 5 ore pe zi pentru învăţământul gimnazial şi 6 ore pe zi pentru învăţământul liceal/tehnologic, respectarea dreptului elevilor de a nu avea două sau mai multe evaluări în aceeaşi zi sau în zile consecutive etc.

Printre altele, UER a cerut şi eliminarea alin. (2) din art. 14 privind camera de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în timpul orei de curs, deoarece reglementarea propusă încalcă dreptul elevilor la educaţie şi nu rezolvă adevărata problemă şi lit. (h) din art. 15, care încurajează confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, deoarece se încalcă dreptul acestora la proprietate privată.

„După ignoranţa totală de care Ministerul a dat dovadă faţă de Statutul propus de asociaţiile de elevi, acesta revine cu propuneri prin care se autocontrazice. Articolul privind sala de detenţie, în primul rând este scris mult prea vag şi nu atinge majoritatea detaliilor importante ale sălii, iar în al doilea rând sistemul de educaţie din România nu ar suporta un concept de tipul acesta, pe model american. AEBI protestează pentru a atrage atenţia Ministerului asupra unor posibile viitoare legi scrise complet superficial şi astfel invităm toţi elevii, părinţii şi profesorii să ni se alăture!”, a declarat Maria Mogoşeanu, Preşedinte AEBI.

Uniunea Elevilor Reprezentanți, Asociația Elevilor din București și Ilfov și Salvați Copiii au depus din nou proiectul „Statutul Elevului 2.0” la Ministerul Educației, sperând că de această dată nu va fi trecut cu vederea. Elevii solicită adoptarea acestui proiect, înaintat în urmă cu câteva luni de Salvați Copiii și asociațiile independente ale elevilor din țară.

Sursă foto/video: facebook/Uniunea Elevilor Reprezentanți

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

(Video) Peste 800 de angajați rechemați la lucru la Șantierul Naval Damen Mangalia; plățile restante vor începe în august

Ministrul Economiei promite relansarea completă a Șantierului Naval Mangalia...

Cel mai mare parc acvatic din sudul litoralului românesc se redeschide pe 14 iunie

Ce surprize au pregătit reprezentanții parcului acvatic Cel mai mare...

Fake news promovat de un ONG de mediu: necesitatea demolării barajului Surduc

Hidroelectrica: „Decizia instanței nu înseamnă demolare, ci doar anularea...