(Video) Iași: Operație inedită de reconstucție mamară la IRO

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Operație inedită!

Medicii de la Secția de Chirurgie Plastică din cadrul IRO Iași au efectuat la începutul acestei săptămâni o operație de reconstucție mamară la o pacientă oncologică de 38 de ani, folosind o tehnică inovativă, preluată de la echipa de medici americani aflați în vizită la Iași.

Specialiștii americani colaborează de 10 ani pentru operații complexe și operații de reconstrucție după cancere cu chirurgi români, în cadrul unui proiect sponsorizat de Rotary International.

„Dna doctor Andrea Moreira ne-a învățat să facem o chestiune mai particulară. Noi refăceam doar sânul, dar doamna ne-a învățat să facem sânul să fie și sensibil, să conectăm și nervii, nu numai vasele. Este mai bine și mai plăcut și pentru femeie. A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare. De obicei noi folosim la reconstrucție jumătate din pielea de pe burtă. La doamna respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic, cantitate dublă. Din acest punct de vedere este o premieră medicală.”, a declarant prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.

Operația a durat 12 ore, iar peste 5 zile pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să își reia activitatea din viața de zi cu zi.

„Este important să educăm populația, în special femeile, să știe că reconstrucția mamară este o opțiune pentru ele, dacă își doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO, am împărtășit din experiența noastră, spitalul are resurse, și ar fi bine ca mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri.”, a declarant și dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh, care a venit pentru prima dată în România.

Cine sunt cei care au făcut parte din echipă

Medicii de la IRO Iași au cooperat cu cinci specialiști din SUA la trei cazuri de pacienți oncologici, dintre care unul a beneficiat de reconstrucție mamară. Prima vizită a specialiștilor americani a avut loc în anul 2014. Din echipa care a venit în acest an la IRO Iași fac parte:

  • Dr. Eduard Chang – profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas și Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), prezent a noua oară în România și a cincea oară când operează la noi în țară;
  • Dr. Chris Campbell – director de reconstrucții oncologice și profesor asociat la University of Virginia. Este a patra oară în România și a treia oară când operează;
  • Dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh. Este pentru prima data în România;
  • Dr. Peter Deptula – microchirurg și profesor asistent la University of Hawaii, pentru prima data la noi în țară;
  • Dr. Daniel Murariu – medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu, fost Director de Microchirurgie și Chirurgie Limfatică și profesor asociat la University of Pittsburgh.

Proiectul este sponsorizat de Rotary International din anul 2014 si de atunci aproape bianual o echipă din SUA vine și colaborează cu chirurgi romani de la IRO (și nu numai) pentru operatii complexe – de la craniofaciale la reconstrucții complexe după cancere.

Specialiștii de la IRO au efectuat din 2014 și până în prezent în jur de 200 de operații de reconstrucție mamară, cea mai în vârstă pacientă având 86 de ani. O astfel de interveție este gratuită pentru pacienții oncologici.

Sursă foto: facebook/Institutul Regional de Oncologie Iași

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a expediat materialele necesare votării la secţiile din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de votare...

Procesul lui Vlad Pascu, reluat joi! Inculpatul a fost adus la sediul Judecătoriei Mangalia

sursa foto: Antena 3 Procesul a fost preluat de un...

Preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu: „În 2023, în România nu a fost recepționat niciun kilometru de cale ferată modernizat”

sursa foto: g4media Preşedintele USR Bucureşti acuză actuala guvernare Preşedintele Uniunea...

Leverkusen, învinsă categoric în finala Europa League! Atalanta câştigă cu 3-0 şi duce trofeul în Italia

sursa foto: FC Barcelona Noticias Leverkusen a fost de nerecunoscut...