Sindicaliştii care nu participă la „Noaptea Muzeelor” au sprijinul Comisiei Naţionale a Muzeelor

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Sindicaliştii se plâng de salariile mici şi de condiţiile de lucru

Sindicaliştii din cultură se plâng de salariile mici, de condiţiile de lucru şi de nepăsarea autorităţilor, iar Comisia Naţională a Muzeelor a anunţat că este solidară cu revendicările lor, dar şi cu decizia unor instituţii de marcă din domeniu de a nu lua parte în acest an la „Noaptea Muzeelor”.

„Respect faţă de decizia de a nu lua parte la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor”

„Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, au precizat reprezentanţii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

„Desconsiderarea pregătirii complexe a specialiştilor”

Comisia vorbeşte despre o desconsiderare a pregătirii complexe a salariaţilor care lucrează în acest domeniu. „Desconsiderarea pregătirii complexe a specialiştilor din muzee, tratamentul discriminatoriu între diferitele tipuri de instituţii culturale, subfinanţarea cronică a muzeelor nu creează condiţiile necesare pentru ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale, a complexităţii activităţii şi a răspunderii, după cum nu creează condiţiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematică la achiziţiile de pe piaţa de profil naţională şi internaţională”.

Muzeul Naţional de Istorie şi Muzeul Naţional de Artă nu vor organiza în acest an „Noaptea Muzeelor”

„Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul colegilor din domeniu este cu atât mai legitim. Ştim că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi şi sperăm cu toţii în adoptarea rapidă a unor măsuri de corecţie juste şi necesare”, mai transmite Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.

Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional de Artă al României au anunţat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor.

Grevă japoneză la Constanţa

În luna aprilie, membrii sindicatului „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee Constanţa au luat parte la o grevă japoneză, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistem. Reprezentanţii organizaţiei au precizat atunci că vor astfel să tragă un semnal de alarmă faţă de modul în care sunt trataţi de guvernanţi.

“În contextul neonorării promisiunilor făcute de Guvernul României în timpul negocierilor cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” şi preşedintele CNS Cartel Alfa, domnul Bogdan Iuliu Hossu, privind eliminarea inechităţilor salariale apărute ca efect al OUG 128/2023, angajaţii din muzeele şi bibliotecile publice sunt, din nou, umiliţi, iar munca lor nerespectată. Ca răspuns la această atitudine, sindicatele îşi respectă de cuvânt dat membrilor şi declanşează acţiuni de protest în toată ţara, conform programului anunţat în a doua jumătate a lunii martie”, spuneau aceştia într-un comunicat de presă.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Polițiștii caută o minoră de 14 ani, care a dispărut miercuri

Polițiștii au fost anunțați despre dispariția adolescentei miercuri, în...

(FOTO şi VIDEO) Pompierii din Tulcea au intervenit la o maşină care a luat foc!

Pompierii au reuşit să stingă flăcările, înainte ca acestea...

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a expediat materialele necesare votării la secţiile din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de votare...