CNA și Ministerul Educației colaborează pentru combaterea conținutului ilegal în online
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Ministerul Educației și Cercetării spun stop conținutului ilegal în online.
„Considerăm că această acțiune comună va avea ca finalitate o mult mai bună conștientizare a riscurilor din mediul online, dar și o informare promptă a publicului despre cum se poate implica în sesizarea conținutului ilegal de pe marile platforme sociale”, a declatat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreședinte CNA.
Educația media este una dintre misiunile importante ale CNA, cu atât mai mult în contextul în care mediul online poate reprezenta o sursă de dezinformare și conținut ilegal, respectiv conținut dăunător pentru minori.
„Educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!… De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”, a declarat prof.univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
Ghid privind combaterea conținutului ilegal
În calitate de garant al interesului public, CNA a conceput un „Ghid privind combaterea conținutului ilegal”. Acest ghid este conceput într-o formă clară, ușor de înțeles pentru oricine. Poate fi utilizat atât de către jurnaliști cât și de către experții în comunicare, profesori și studenți.
„A realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor/universităților din țară. Astfel, îi încurajăm pe decidenții din educație-cercetare să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejăm imaginea/demnitatea personală și umană în general”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.
Obiectivul parteneriatului dintre Consiliul Național al Audiovizualului și Ministerul Educației și Cercetării este transmiterea „Ghidului privind combaterea conținutului ilegal în online” în toate clasele, școlile și universitățile din România. Tot în cadrul acestui demers comun, Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca Ghidul să fie dezbătut cu elevii și transmis părinților, iar în universități Ghidul să poată fi subiect de dezbatere privind elementele nocive sau ilegale din online.
Sursă foto: Salvați Copiii România (arhivă)