„Provocarea Paracetamol” nu este un joc! Sfaturi esențiale de la RASCI

Date:

RASCI trage un semnal de alarmă asupra utilizării excesive a medicamentului

Într-o eră digitală în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, riscurile dezinformării legate de utilizarea medicamentelor sunt tot mai mari. Un exemplu recent de preocupare pentru sănătatea publică este „Provocarea Paracetamol”, un fenomen periculos care a câștigat popularitate pe rețelele sociale, promovând ingerarea excesivă a acestui medicament fără prescripție.

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) atrage atenția asupra riscurilor dezinformării privind utilizarea paracetamolului sau a altor medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice. Este esențial ca pacienții și consumatorii să își ia informațiile doar din surse avizate și să respecte recomandările specialiștilor pentru utilizarea corectă a medicamentelor OTC”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI.

„Provocarea Paracetamol” și riscurile asociate

Recent, „Provocarea Paracetamol’ s-a răspândit pe rețelele sociale, promovând ingerarea excesivă a acestui medicament, cu consecințe grave asupra sănătății. RASCI reamintește că orice medicament, chiar dacă se eliberează fără o rețetă de la medic, cum este și cazul paracetamolului, trebuie administrat conform indicațiilor de pe ambalaj, din prospect sau ale unui profesionist din domeniul sănătății.

„Încurajăm cu tărie părinții, educatorii și profesioniștii din domeniul sănătății să discute această tendință îngrijorătoare cu tinerii. Siguranța medicamentelor nu este un joc sau o provocare – este o chestiune serioasă. „Provocarea Paracetamol” promovează utilizarea în cantități excesive a medicamentului, ceea ce este extrem de periculos și poate duce la consecințe severe asupra sănătății, mai ales în rândul tinerilor. Facem un apel la responsabilitate și la susținerea la scară largă a demersurilor menite să crească nivelul de educație în materie de sănătate, pentru a preveni astfel de comportamente cu efecte nocive”, a adăugat Cătălina Florea, vicepreședintele RASCI.

Importanța informării corecte și a utilizării responsabile a medicamentelor OTC

În acest sens, RASCI îndeamnă publicul să se informeze doar din surse oficiale și să urmeze recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății, respectiv să citească întotdeauna prospectul și informațiile de pe ambalaj, evitând dezinformarea și utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.

„Unul dintre obiectivele RASCI a fost întotdeauna să asigure un cadru de reglementare transparent și sigur pentru informarea consumatorilor și pacienților români. Într-o eră digitală în care accesul la informație este mai ușor ca oricând, dar unde riscul dezinformării este, de asemenea, ridicat, considerăm esențial ca oamenii să poată accesa informații corecte și validate despre medicamentele ce se eliberează fără prescripție medicală.

De aceea, am militat inclusiv pentru introducerea publicității în social media și aplicații mobile pentru această categorie, astfel încât informațiile furnizate să fie nu doar accesibile, ci și conforme cu reglementările în vigoare, oferind cetățenilor un punct de referință sigur și avizat în luarea deciziilor privind sănătatea lor”, a declarat Costin Vasilescu, președinte RASCI.

RASCI își reafirmă angajamentul de a sprijini educația în materie de sănătate și utilizarea corectă a medicamentelor ce se eliberează fără prescripție medicală, contribuind astfel la protejarea sănătății publice.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

(Video) Stop conținutului ilegal: CNA promovează educația media. A fost lansat un ghid

CNA și Ministerul Educației colaborează pentru combaterea conținutului ilegal...

Universitatea „Ovidius” din Constanța a semnat un memorandum pentru dezvoltarea judo-ului în România

Memorandum între UOC, IJF și ACS Pantheon Constanța Universitatea „Ovidius”...

Agenția Națională Antidrog dispare, o nouă instituție îi ia locul. Ce atribuții va avea?

Agenţia Naţională Antidrog se desfiinţează Guvernul a decis desființarea Agenției...

(Video) Diana Șoșoacă își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale: „Nu mai au dreptul să mă interzică”

Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Cotroceni: „BEC și...