(Video) Tuberculoza rezistentă la antibiotice poate fi diagnosticată în mai puţin de 2 ore. Aparatură de ultimă generaţie pentru Institutul Marius Nasta

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Tuberculoza multirezistentă la medicamente (TB-MDR) este o ameninţare semnificativă pentru sănătatea publică globală, pentru că există un număr de cazuri în creştere, iar managementul clinic al pacienţilor cu tuberculoză multidrogrezistentă este complex. Diagnosticul de laborator joacă un rol extrem de important în abordarea aspectelor epidemiologice ale MDR-TB.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu sprijinul guvernului japonez, a donat un lot de echipamente şi reactivi Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, ce vor facilita accesul pacienţilor la metode rapide de diagnosticare a tuberculozei, respectiv:

– două echipamente GeneXpert cu 10 culori, unul pentru Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta şi unul care va fi trimis în judeţul Giurgiu. Aceste echipamente sunt cele mai moderne aparate de diagnostic genetic rapid al tuberculozei, care permit detectarea tuberculozei rezistente la antibiotice de tipul: rifampicina, izoniazidă, fluorochinolone, etionamidă, amikacină, kanamicina şi capreomicina, în mai puţin de 2 ore. Numărul de culori optice indică nivelul de citire înalt performant pe care aceste aparate îl au în a detecta rezistenţa la antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei. Aparatele permit utilizarea ambelor tipuri de cartuşe donate (MTB/RIF Ultra şi GenXpert MTB/XDR);

– 30.000 de teste GeneXpert – MTB/RIF Ultra;

– 2500 teste GeneXpert – MTB/XDR un test care detectează rezistenţa la antibiotice de tipul: izoniazidă şi fluorochinolone (rezistenţă scăzută şi înaltă), etionamidă şi medicamente injectabile de linia a doua (amikacină, kanamicina şi capreomicina; rezistenţă încrucişată versus rezistenţă individuală).

„Tehnologia GeneXpert oferă beneficii prin colectarea mai multor informaţii despre rezistenţa la principalele antibiotice utilizate împotriva tuberculozei, permiţând selectarea unui regim terapeutic adecvat pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă la medicamente, din primele zile ale evaluării. În plus, reactivul în care se prelucrează proba este tuberculocid, adică are capacitatea de a ucide bacilul Koch, ceea ce elimină în mare măsură preocupările legate de biosecuritate în timpul procesului de testare. Acest lucru permite ca tehnologia să fie scoasă dintr-un laborator central şi să fie utilizată mai aproape de pacienţi, chiar în dispensarele TB.”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Această donaţie permite diagnosticul genotipic al pacienţilor cu suspiciune de tuberculoză din toată România pentru următorul an. Achiziţionarea de echipamente de diagnosticare a tuberculozei a fost posibilă datorită finanţării oferite de Fundaţia Asia-Europa (ASEF) din partea Guvernului şi poporului japonez.

„Sunt foarte încântat că Japonia a reuşit să sprijine acest proiect care sper că va ajuta la salvarea a cât mai multor vieţi cu ajutorul diagnosticării rapide a tuberculozei. Pentru Ambasada Japoniei a fost o veste foarte bună atunci când OMS România ne-a informat că finanţarea oferită de Japonia a ajutat la procurarea a 2 aparate GeneXpert – MTB/XDR, de asemenea şi a unor cartuşe consumabile destinate acestor aparate de diagnostic, care sunt oferite Institutului Marius Nasta. Este vorba de aparatură şi consumabile în valoare de aproape 317.000 de dolari.”, a declarat E.S. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei în România.

„Interesul pe care îl acordă Guvernul Japoniei relaţiilor bilaterale are în momentul de faţă un nou element, domeniul sanitar. Cunosc aceste echipamente şi consumabilele lor, am avut ocazia să lucrez cu ele încă de acum câţiva ani, ele permit detectarea tuberculozei multidrog rezistente, fie că e vorba de rezistenţa la medicamentele de linia I sau la cele de linia a II-a. Marea îngrijorare legată de tuberculoză, în momentul de faţă subliniată şi de OMS Regiunea Europa se referă la numărul mare de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă sau cu rezistenţă existinsă, care reprezintă cazuri de sănătate publică greu de tratat. Aştept cu înfrigurare momentul când în România incidenţa tuberculozei va înregistra date cu o singură cifră.”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii din România.

România are cea mai mare povară a tuberculozei din Uniunea Europeană, aproape un sfert (23,4%) din toţi pacienţii raportaţi în regiune în 2017.

„Este nevoie de parteneriate strânse, consecvente şi eficiente între statele membre, agenţiile donatoare şi comunităţile afectate pentru a ajunge la persoanele care trăiesc cu tuberculoză şi pentru a le oferi tratamentul şi îngrijirea de care au nevoie. Mă bucur că această donaţie este un adevărat exemplu de cum putem lucra împreună în vederea eliminării tuberculozei în România.”, a declarat dr. Caroline Clarinval, peprezentata OMS şi șefa Biroului OMS în România.

Sursă foto: Unsplash.com

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Universitatea „Ovidius” din Constanța a acordat prima diplomă „Doctor Europaeus” Luminiței Steriu, doctor în filologie franceză

Institutul Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul Universității „Ovidius” din...

(Video) 16 cetăţeni străini, depistați ascunși într-un camion cu fructe, la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere...

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară. Micile obiecte sunt lucrate manual

În perioada 26 februarie – 1 martie, Muzeul de...