„George Enescu și muzica secolului XX” – Simpozion Internațional de Muzicologie în cadrul Festivalului „George Enescu”

Date:

În data de 22 septembrie 2023, va avea loc cea de-a XXI-a ediție a Simpozionului Internațional de Muzicologie „George Enescu”, reuniune științifică fondată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1967, ca parte integrantă a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. 

Ediția actuală, coordonată de prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, este organizată de UCMR, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” și cu Universitatea Națională de Muzică București, cu sprijinul ARTEXIM și se va desfășura în Sala „Auditorium” a UNMB.

Manifestare de înaltă ținută științifică, „Simpozionul” oferă ocazia cunoașterii unor diverse și valoroase studii dedicate creației enesciene prezentate în cadrul a două secțiuni moderate de prof univ. dr. Olguța Lupu și prof univ. dr. Mihai Cosma.

În prima parte a reuniunii, de la ora 9, la secțiunea în limbile franceză și engleză, vor prezenta comunicări Cristina Șuteu (România, Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Corneliu Dan Georgescu (Germania), Vlad Văidean (România, Universitatea Națională de Muzică din București), Andreea Ciornenchi Grigoraș, Cezar Bogdan Grigoraș (Tunisia, Institutul Superior de Muzică din Sfax), Anca Georgiana Simion (România, Universitatea Babeș Bolyai), Oana Kariotoglou (Marea Britanie, University of Leeds), Olguța Lupu (România, Universitatea Națională de Muzică din București). A doua parte a evenimentului propune de la ora 13 o secțiune de comunicări în limba română, susținute de Daniel Milencovici (Universitatea de Vest din Timișoara), Georgiana Maria (Universitatea Națională de Muzică din București), Grosz Sára Aksza (Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Irina Nițu (Muzeul Național „George Enescu”), Carmen Popa, Petruța-Maria Măniuț Coroiu (Universitatea Transilvania din Brașov), Marin Marian-Bălașa, Iulia Cibișescu-Duran (Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Camelia Anca Sârbu (Muzeul Național „George Enescu”), Lucian Roșca (Universitatea de Vest din Timișoara), Constantin Tufan-Stan (Universitatea din Oradea). 

19 muzicologi invitați ai „Simpozionului” vor prezenta cu această ocazie incursiuni în estetica enesciană, analize de lucrări ale marelui compozitor român, precum și influențe ale muzicii sale în creația altor compozitori, continuându-se astfel o tradiție însemnată a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a vieții culturale românești. 

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Descoperă Europa cu 20% reducere la biletele Interrail

Vacanțe de toamnă la preț redus: 20% discount la...

Start pentru proiectul „COMPETENT”: 20.000 de români vor primi sprijin pentru angajare

„COMPETENT”, un nou proiect de formare profesională cu fonduri...

Tabăra de Iconografie de la Colilia – o experiență de creație și aprofundare artistică

Lecții de credință și pictură în inima Dobrogei, la...

Substanțe dopante, ascunse într-un borcan cu miere, depistate la Vama Oancea

Miere cu... dublu conținut: anabolizante depistate într-un borcan În data...