A fost lansat Programul de Educaţie privind Tehnicile de Resuscitare de Bază în unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Cu ocazia Zilei mondiale a Inimii, 29 septembrie, Ministerul Educaţiei, Asociaţia Societatea Română de Cardiologie şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti anunţă lansarea programului de Educaţie privind Tehnicile de Resuscitare de Bază (Basic Life Support/BLS) în unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti.

„Atunci când vorbim despre educaţie, avem nevoie să ne raportăm la modul în care şcoala este, cu adevărat, un mediu de învăţare pentru viaţă. Sper ca aceste cursuri să se extindă şi cât mai mulţi copii şi profesori să fie pregătiţi să ofere primul ajutor în caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societăţii Române de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti de a se implica în susţinerea acestor cursuri. Sper că împreună vom putea face ca ele să ajungă în cât mai multe şcoli. Aveţi tot sprijinul meu!”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ministerul Educaţiei a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Societatea Română de Cardiologie, reprezentată de Bogdan Alexandru Popescu, în calitate de Preşedinte SRC, şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, reprezentată de prof. univ. dr. Viorel Jinga, în calitate de rector, pentru a iniţia această serie de cursuri vitale începând cu data de 29 septembrie 2023, cu ocazia Zilei mondiale a Inimii.

„Învăţământul şi sănătatea sunt două părţi fundamentale ale dezvoltării societăţii noastre. Prin această iniţiativă, Universitatea de Medicină şi Farmacie ÂŤCarol DavilaÂť îşi asumă responsabilitatea de a forma o generaţie conştientă şi pregătită să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Educaţia salvează vieţi, iar fiecare curs BLS este o şansă pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă pentru toţi.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Obiectivul acestui program este de a forma elevii din învăţământul preuniversitar (clasele V-VIII şi IX-XII), precum şi cadrele didactice din aceste unităţi de învăţământ în tehnici de resuscitare de bază, astfel încât să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardiac şi să popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieţi.

În prima fază a acestui proiect, Inspectoratul Şcolar Bucureşti va juca un rol esenţial, prin alocarea unui liceu pentru fiecare sector, în vederea desfăşurării programului.

„Constituie o prioritate pentru noi asigurarea unui mediu şcolar sigur şi sănătos pentru dezvoltarea elevilor noştri şi un element esenţial în această direcţie este educaţia în domeniul primului ajutor. Programul Basic Life Support (BLS) marchează un pas semnificativ în asigurarea siguranţei şi a pregătirii elevilor pentru a face faţă unor situaţii de criză, pregătindu-i să acţioneze rapid, eficient şi într-un mod responsabil. Susţinem această iniţiativă şi încurajăm implicarea tuturor părţilor interesate – elevi, cadre didactice, părinţi şi parteneri comunitari. Împreună, putem transforma acest proiect într-un pilon solid al educaţiei noastre, oferindu-le elevilor cadrul necesar formării competenţelor vitale pentru viaţa de zi cu zi. Suntem recunoscători Societăţii Române de Cardiologie şi Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti pentru iniţiativă şi pentru implicare.”, a subliniat inspectorul şcolar general ISMB, Vlad Florentin Drinceanu.

Formatul de desfăşurare va consta într-o prezentare teoretică cu o durată de 30-45 de minute, urmată de 45-60 de minute de manevre practice desfăşurate pe simulatoarele de resuscitare. Evenimentele vor avea loc în weekenduri, iar programul va fi stabilit împreună cu unităţile şcolare implicate, care se vor ocupa şi de procesul de înscriere a participanţilor.

Intervalul orar de desfăşurare va fi 10:00-14:00 şi va permite acomodarea a maximum două serii pe zi.

La finalul fiecărei serii, participanţii vor primi o diplomă de participare la curs, oferită din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Sursă foto: Ministerul Educației, Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Procesul lui Vlad Pascu, reluat joi! Inculpatul a fost adus la sediul Judecătoriei Mangalia

sursa foto: Antena 3 Procesul a fost preluat de un...

Preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu: „În 2023, în România nu a fost recepționat niciun kilometru de cale ferată modernizat”

sursa foto: g4media Preşedintele USR Bucureşti acuză actuala guvernare Preşedintele Uniunea...

Leverkusen, învinsă categoric în finala Europa League! Atalanta câştigă cu 3-0 şi duce trofeul în Italia

sursa foto: FC Barcelona Noticias Leverkusen a fost de nerecunoscut...

A început înregistrarea pentru UNTOLD Dubai 2025! Fanii pot cumpăra abonamente la prețuri speciale

Abonamente la prețuri speciale pentru UNTOLD Dubai A început înregistrarea...