Ministerul Educației va acorda o masă caldă pentru preşcolari și elevi din 450 de școli de stat. Bugetul: 15 lei/beneficiar pe zi

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Guvernul României a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, derularea în anul 2023, pe durata cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari și elevi din 450 de școli de stat.

Beneficiarii vor primi zilnic, gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar (în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată), în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv TVA.

La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de 3 produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice.

În cazul preșcolarilor și al elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentantului legal.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare se organizează la nivelul fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale a municipiilor și se stabilește potrivit prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi/preșcolari a pachetului alimentar/mesei calde.

Bugetul prevăzut pentru finanţarea programului-pilot în anul 2023 este de 195.000 mii lei.

Lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari şi sumele alocate pentru finanţarea programului vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.

Guvernul lasă elevii cu burțile goale!

De cealaltă parte, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică incapacitatea Guvernului de a asigura desfăşurarea programului „Masa Caldă” de la începutul anului şcolar, cât şi amânarea implementării Programului Naţional Masa Sănătoasă (PNMS) până în ianuarie 2024.

La dezbaterea organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) pe data de 22 septembrie, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru, a declarat că încă se lucrează la Hotărârea de Guvern privind funcţionarea programului pilot deja existent „Masa Caldă”, urmând să se aprobe pe perioada septembrie-decembrie HG-ul pentru continuarea programului.

Acesta ar urma să devină din ianuarie 2024 Programul Naţional Masa Sănătoasă (PNMS), care în loc de aproximativ 133.000 de beneficiari ai programului pilot, promite să crească numărul la cel puţin 1.000.000.

Totuşi, acest program ar fi trebuit să funcţioneze, conform Legii educaţiei în vigoare 198/2023, din acest an şcolar, care include ziua de 11 septembrie. Tot legea prevede şi că Hotărârea de Guvern de instituire a PNMS trebuie adoptată în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Prin aceste minciuni şi schimbări fără fond legislativ, Guvernul a creat confuzie şi incertitudine privind punerea în practică a acestui proiect. Elevii încă nu primesc mâncare la şcoală! Condamnăm neprofesionalismul guvernanţilor şi al Ministerului Educaţiei şi solicităm urgentarea implementării proiectelor, astfel încât elevii să beneficieze de hrană conform legislaţiei în vigoare!”, susțin membrii Asociației Elevilor din Constanța.

Sursă foto: Unsplash.com

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru...

ȘOCANT: În loc să semneze divorțul, bărbatul își înjunghie soția în fața Primăriei

Într-o încercare de a pune capăt căsniciei într-un mod...

BREAKING NEWS: Mircea Bravo, implicat într-un accident rutier! Pasageră rănită, dar în stare stabilă. Află detalii

Cunoscutul creator de conținut și comediant, Mircea Popa, cunoscut...