Ministrul Muncii despre noua Lege a Pensiilor: Pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat adoptarea noii Legi a pensiilor, despre care spune că va duce la creșterea pensiilor românilor în 2024. Ministrul a subliniat că această lege reprezintă un gest de respect pentru cei care au lucrat și lucrează în România, corectând inechitățile dintre persoanele care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, între bărbați și femei, și între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Ministrul muncii a mai adăugat că, odată cu adoptarea acestei legi, se va elimina plafonul de 9,4% din PIB care bloca creșterea pensiilor românilor până în 2070. În 2024, pensiile românilor vor crește, a asigurat ministrul, adăugând că reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.

Camera Deputaților a votat luni pentru adoptarea proiectului Legii pensiilor, elaborat de Guvern, cu 199 de voturi pentru, 39 împotrivă și 17 abțineri.

Raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaților a evidențiat că proiectul de lege are ca scop crearea unui cadru legal pentru un sistem de pensii financiar sustenabil, prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte obținut de fiecare beneficiar, în concordanță cu principiul contributivității, și a unui mecanism de indexare a pensiilor care să fie în concordanță cu realitățile economice.

Proiectul de lege vizează întărirea principiului contributivității, astfel încât suma pensiei să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii, în funcție de veniturile obținute de asigurat. De asemenea, își propune să asigure pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii, introducând un nou principiu al sistemului public de pensii, respectiv principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se vor majora în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se va obține după minim 15 ani de contribuții, fără a se lua în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). În plus, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va fi egalizată treptat, până în 2035, la 65 de ani.

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a introdus un amendament care prevede că activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv unitățile de extracție a cărbunelui, vor beneficia de încadrarea în locurile de muncă în condiții speciale.

Proiectul mai stipulează că pensionarii români din diaspora au obligația de a semna un certificat de viață.

Legea pensiilor a fost adoptată și de Senat în săptămâna precedentă, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru...

ȘOCANT: În loc să semneze divorțul, bărbatul își înjunghie soția în fața Primăriei

Într-o încercare de a pune capăt căsniciei într-un mod...

BREAKING NEWS: Mircea Bravo, implicat într-un accident rutier! Pasageră rănită, dar în stare stabilă. Află detalii

Cunoscutul creator de conținut și comediant, Mircea Popa, cunoscut...