Senatul a aprobat, marți, proiectul de lege al Guvernului referitor la sistemul public de pensii, care propune recalcularea pensiilor celor peste 4,7 milioane de beneficiari conform unei noi formule. Cu 85 de voturi favorabile, șase împotrivă și 19 abțineri, proiectul a înregistrat o susținere majoritară, în special din partea grupurilor PNL și PSD, care au contribuit cu cele mai multe amendamente adoptate.
Noul proiect stipulează o majorare a punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024, urmată de o altă creștere în septembrie 2024, rezultată din recalcularea pensiilor conform noii formule. În plus, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați urmează să fie egalizată treptat, până în 2035, la 65 de ani.
Unul dintre amendamentele adoptate de grupurile PSD și PNL prevede că persoanele care lucrează ca prestatori casnici și datorează contribuția de asigurări sociale sunt, de asemenea, contribuabili ai sistemului public de pensii. În plus, proiectul de lege consideră ca perioade de muncă în condiții deosebite activitățile desfășurate în serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, precum și activitatea de anatomie patologică și prosectură din instituțiile de medicină legală.
Proiectul a stârnit însă și nemulțumiri, în special din partea senatorilor USR, care au criticat eliminarea unor amendamente din raportul Comisiilor de specialitate, printr-o procedură pe care o consideră inovativă și care contravine Regulamentului Senatului.
În ciuda acestor nemulțumiri, liderii senatorilor PSD și PNL au susținut proiectul. Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a afirmat că legea aduce echitate în sistemul de pensii și creșteri pentru majoritatea pensionarilor. Pe de altă parte, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a recunoscut că proiectul de lege nu este perfect, dar reprezintă un pas înainte prin rezolvarea anumitor inechități.
Ștefan Pălărie, senator USR, a criticat însă viteza cu care legea a fost dezbătută și a avertizat că majorările de pensii cu 40% vor fi posibile doar prin creșterea taxelor și impozitelor. În opinia sa, legea va fi un dezastru pentru români, mediul de afaceri și pentru seniori, favorizând doar pensionarii speciali.
Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a explicat votul de abţinere al colegilor săi de partid prin faptul că legea este „slută, ciuntă, un avorton”.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt în această chestiune.