Nicu Ștefănuță vrea să crească bursele studenților Erasmus cu 150 de euro pe lună în negocierea bugetului UE al anului 2024

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Nicu Ștefănuță: Propuneri de creștere a bugetului pentru cinci priorități

Prima sesiune plenară a ultimului an din legislatura actuală a Parlamentului European a debutat în forță. Membrii Comisiei pentru Bugete au depus amendamente pentru bugetul UE al anului 2024, care se va negocia în lunile următoare cu statele membre și Comisia Europeană.

Nicu Ștefănuță a anunțat programele pentru care a cerut mai mulți bani de la UE după ce a convins Grupul Verzilor să introducă propunerile lui ca linie de grup și astfel să întărească negocierea.

Anul acesta, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a făcut propuneri de creștere a bugetului pentru cinci priorități:

1.      Creșterea burselor Erasmus cu 150 de euro pe lună

Cred în tineri și îi susțin, de aceea am cerut creșterea burselor studenților Erasmus cu 150 de euro pe lună. Costul total ar fi 500 de milioane de euro în plus la bugetul anual propus. Studenții au fost afectați de pandemie, dar și de criza energiei, a creșterii prețurilor la alimente și produse în general. Îmi doresc ca UE să investească în tineri și tinerii să nu se simtă descurajați din motive financiare să studieze la universități de top din străinătate. Indiferent dacă familia ta are sau nu are bani, dacă vrei să înveți în Europa, trebuie să poți.”, declară Nicu Ștefănuță.

2.      Creșterea cu 70 de milioane de euro a bugetului Mecanismului de Protecție Civilă

Este programul european de solidaritate în caz de urgență – incendii, inundații sau cum a fost la noi în cazul exploziei de la Crevedia. Datorită acestui mecanism au putut fi transportați de urgență la spitalele din străinătate pacienții cu arsuri severe, pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire medicală.”, adaugă eurodeputatul.

3.      Creșterea cu 50 de milioane a bugetului Programului pentru Sănătate

România are, în continuare, mari probleme în sistemul de sănătate, de la condițiile din spitale, spitale, la pregătirea medicilor și lipsa aparatelor. În situații de criză, mă tem că România nu este pregătită să își ajute cetățenii. De aceea propun creșterea bugetului programului pentru sănătate al UE. Eu îmi doresc ca acele 3 spitale regionale să se realizeze cu bani de la UE, îmi doresc să avem aparatura cea mai modernă, să nu avem infecții nosocomiale în spitalele noastre, să avem condiții ca în străinătate.”, menționează Nicu Ștefănuță.

4.      Creșterea cu 28 de milioane de euro a bugetului Parchetului European

Banii europeni nu cad din cer, sunt bani împrumutați ori de la generațiile viitoare, ori din banii contribuabililor și nu ne putem bate joc de ei, nu putem să-i lăsăm să fie furați. Lupta anticorupție este foarte serioasă și eu îmi doresc ca Laura Codruța Kövesi și echipa ei de procurori să nu ducă lipsă de nimic în lupta lor de a apăra statul de drept și banii europeni. Vrem ca banii europeni să ajungă la cetățeni, nu în buzunarele lacome ale infractorilor. Reamintesc că doar în 2022 erau deschise 121 de anchete cu daune estimate la 508,4 milioane de euro din fraudă cu TVA și fonduri europene doar în România.”, declară europarlamentarul Ștefănuță.

5.      Creșterea cu 100 de milioane de euro a ajutorului european pentru Moldova

Moldova este țara noastră vecină, care nu e membră a UE și care nu are zecile de miliarde de euro ajutor cum avem noi. Este o țară mică, prinsă în gravitația unei geopolitici tensionate, însă chiar și așa moldovenii luptă pentru democrație și independență, cu o conducere politică ce oferă lecții chiar și clasei politice din România. Eu îmi doresc să ajutăm Moldova și parcursul ei european, să continue reformele și investițiile bune pentru cetățeni.”, încheie Nicu Ștefănuță.

Poziția Parlamentului urmează să fie votată în sesiunea plenară din luna octombrie, după care se va intra în negocieri cu Consiliul și Comisia. În funcție de rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, până la finalul anului, UE va trebui să aibă un buget votat pentru anul 2024.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Cine sunt consilierii locali ai Constanței?

Consiliul Local Municipal: patru partide și 1 independent Numărul de...

SAR ARTEMIS în misiune Medevac: Un marinar rus are nevoie de îngrijiri medicale

Marinarul rus se află la bordul unei nave ancorate...