Proiect de lege inițiat de PSD: Traficul de droguri, pedepsit cu până la 25 de ani de închisoare

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Deputații PSD spun că traficul și consumul de droguri a devenit una dintre cele mai periculoase forme ale criminalității organizate

O propunere legislativă care vizează modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, propusă de grupul de deputați PSD, stipulează că pedepsele pentru cultivarea și traficul de droguri pot varia între 5 și 25 de ani de închisoare – în cazul drogurilor cu risc mare – și pot include interzicerea anumitor drepturi.

Conform propunerii PSD, acțiuni precum cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, livrarea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea sau alte operațiuni legate de circulația ilicită a drogurilor de risc pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea anumitor drepturi.

Dacă drogurile implicate sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 10 la 25 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi, mai arată proiectul PSD.

Introducerea sau scoaterea ilegală din țară, precum și importul sau exportul de droguri de risc pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea anumitor drepturi. Dacă drogurile sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 10 la 25 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum personal, fără autorizație legală, poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Dacă drogurile sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 3 la 5 ani de închisoare.

Prescrierea intenționată de droguri de mare risc de către un medic, fără necesitate medicală, poate fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea anumitor drepturi. Aceeași pedeapsă se aplică și eliberării intenționate de droguri de mare risc pe baza unei rețete medicale prescrise cu intenție de către un medic sau a unei rețete medicale falsificate. Obținerea de droguri de mare risc prin utilizarea unei astfel de rețete poate fi, de asemenea, pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Administrarea ilegală de droguri de mare risc unei persoane poate fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. Furnizarea de inhalanți chimici toxici unui minor poate fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani. Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc poate fi pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dacă acțiunile menționate în proiectul de lege rezultă în decesul victimei, pedeapsa poate fi de la 15 la 30 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi.

Inițiatorii subliniază că proiectul tratează o problemă extrem de gravă, traficul și consumul ilicit de droguri, care a devenit una dintre cele mai periculoase forme ale criminalității organizate.

„Subiectul drogurilor este o preocupare majoră pentru societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât și consumul ilicit de droguri au crescut semnificativ, afectând o mare parte a populației, inclusiv mulți minori. Având în vedere evoluția acestui fenomen, considerăm necesară modificarea legislației, așa cum este prezentată, justificând creșterea limitelor pedepselor prevăzute de Legea 143/2000”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații PSD Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu, Vlad Popescu și Ana-Loredana Predescu și a fost depusă la Senat, care este prima Cameră sesizată.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Număr record de job-uri subvenționate de Guvern pentru integrarea șomerilor pe piața muncii!

Ministrul Muncii: „Venim în sprijinul angajatorilor care au nevoie...

Se schimbă steagul municipiului Constanța! Locuitorii orașului invitați să-și dea cu părere! Vouă cum vi se par modelele

Proiectul modelului de steag al municipiului Constanța, în consultare...

NU UITAȚI! Se oprește apa caldă pentru două zile

Se pregătește instalația pentru sezonul rece Termocentrale Constanța informează...