Deputații PSD spun că traficul și consumul de droguri a devenit una dintre cele mai periculoase forme ale criminalității organizate
O propunere legislativă care vizează modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, propusă de grupul de deputați PSD, stipulează că pedepsele pentru cultivarea și traficul de droguri pot varia între 5 și 25 de ani de închisoare – în cazul drogurilor cu risc mare – și pot include interzicerea anumitor drepturi.
Conform propunerii PSD, acțiuni precum cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, livrarea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea sau alte operațiuni legate de circulația ilicită a drogurilor de risc pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea anumitor drepturi.
Dacă drogurile implicate sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 10 la 25 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi, mai arată proiectul PSD.
Introducerea sau scoaterea ilegală din țară, precum și importul sau exportul de droguri de risc pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea anumitor drepturi. Dacă drogurile sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 10 la 25 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum personal, fără autorizație legală, poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Dacă drogurile sunt de mare risc, pedeapsa poate fi de la 3 la 5 ani de închisoare.
Prescrierea intenționată de droguri de mare risc de către un medic, fără necesitate medicală, poate fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea anumitor drepturi. Aceeași pedeapsă se aplică și eliberării intenționate de droguri de mare risc pe baza unei rețete medicale prescrise cu intenție de către un medic sau a unei rețete medicale falsificate. Obținerea de droguri de mare risc prin utilizarea unei astfel de rețete poate fi, de asemenea, pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Administrarea ilegală de droguri de mare risc unei persoane poate fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. Furnizarea de inhalanți chimici toxici unui minor poate fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani. Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc poate fi pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă acțiunile menționate în proiectul de lege rezultă în decesul victimei, pedeapsa poate fi de la 15 la 30 de ani de închisoare și interzicerea anumitor drepturi.
Inițiatorii subliniază că proiectul tratează o problemă extrem de gravă, traficul și consumul ilicit de droguri, care a devenit una dintre cele mai periculoase forme ale criminalității organizate.
„Subiectul drogurilor este o preocupare majoră pentru societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât și consumul ilicit de droguri au crescut semnificativ, afectând o mare parte a populației, inclusiv mulți minori. Având în vedere evoluția acestui fenomen, considerăm necesară modificarea legislației, așa cum este prezentată, justificând creșterea limitelor pedepselor prevăzute de Legea 143/2000”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.
Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații PSD Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu, Vlad Popescu și Ana-Loredana Predescu și a fost depusă la Senat, care este prima Cameră sesizată.