România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

Date:

Ovidius Clinical Hospital

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru România, țara a ratat din nou șansa de a adera la Spațiul Schengen, iar perspectivele pentru anul viitor sunt sumbre.

Prioritățile statelor membre se îndreaptă către alegerile europarlamentare și formarea unei noi Comisii Europene, a declarat luni eurodeputatul Eugen Tomac într-o postare pe Facebook. Acesta a punctat o serie de erori comise de statul român și de reprezentanții săi de top.

Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a adus în discuție faptul că în ordinea de zi provizorie din 17 noiembrie a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI) era prevăzut un vot potențial pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, acest punct a dispărut din documentul final adoptat pe 1 decembrie.

În ordinea de zi finală, a fost inclusă doar o „Decizie a Consiliului privind aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria„, cu o discuție asupra stadiului actual al dosarului.

Tomac a criticat dur faptul că, în ciuda promisiunilor făcute de liderii politici români, inclusiv Președintele, liderii PSD și PNL, și conducerea guvernului, România nu a reușit să intre în Schengen în 2023. Acest lucru lasă țara și cei 20 de milioane de cetățeni ai săi în afara frontierelor UE.

Şeful statului avea cel mai eficient instrument cu care putea schimba evoluţia acestui dosar de interes major pentru România. Este membru în Consiliul European, acolo unde trebuia să impună pe ordinea de zi acest subiect. Extinderea spaţiului Schengen nu mai este demult un subiect bilateral, ci o problemă europeană„, a mai afirmat Tomac.

Eurodeputatul a identificat trei erori majore comise de statul român în 2023, care au împiedicat progresul către aderarea la Schengen. În primul rând, Guvernul României ar fi trebuit să acționeze în instanță împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În al doilea rând, România și Bulgaria ar fi trebuit să adopte o abordare unitară în negocierile cu toate statele membre. În al treilea rând, Președintele Klaus Iohannis a fost acuzat de absență totală în această problemă.

Tomac a mai adăugat că, în condițiile actuale, cel mai probabil moment în care România ar putea obține o decizie politică unanimă pentru aderarea la Schengen ar fi în 2025, sub președinția poloneză a Uniunii Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Universitatea „Ovidius” din Constanța a acordat prima diplomă „Doctor Europaeus” Luminiței Steriu, doctor în filologie franceză

Institutul Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul Universității „Ovidius” din...

(Video) 16 cetăţeni străini, depistați ascunși într-un camion cu fructe, la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere...

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară. Micile obiecte sunt lucrate manual

În perioada 26 februarie – 1 martie, Muzeul de...