Serviciile de imagistică sunt o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care nu a avut în dotare computer tomograf și RMN.
„În cadrul Spitalului Modular va funcționa un compartiment de imagistică medicală, în care vor fi incluse un RMN și aparatul de CT. Aparatul de RMN este în acest moment montat și urmează săptămâna viitoare să fie montat și aparatul de CT.”, a declarat dr. Claudia Cambrea, managerul interimar al SCBI Constanța.
Ambele dispozitive medicale reprezintă tehnologii inovatoare pentru investigarea imagistică preventivă și de diagnostic, de ultimă generație, cu rezoluții remarcabile, concepute pentru performanțe clinice și un flux de lucru simplificat. Și nu în ultimul rând, vorbim și despre o îmbunătățire a confortului pacientului.
„Atât sistemul de rezonanță magnetică (RMN) cât și computerul tomograf (CT) sunt dispozitive de înaltă performanță care au necesitat respectarea mai multor condiții pentru o instalare adecvată: alimentarea cu energie electrică, racord la apă și canalizare, echipamente de climatizare, chiller necesar pentru răcirea RMN-ului, lucrări generale de amenajare etc.”, a spus Luminița Lare, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.
Reamintim că la mijlocul lunii iulie au fost demarate lucrările la Spitalul Modular, care acum continuă la interior: finalizarea instalației electrice și a celei sanitare, a sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC).
Corpul modular va avea 52 de paturi, dintre care 10 vor fi de Anestezie Terapie Intensivă (ATI). Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru această unitate. Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro. Lucrările ar urma să fie gata la sfârșitul lunii decembrie.
„Era nevoie de Spitalul Modular. Va rămâne permanent pentru epidemii, să nu mai trecem prin ce am trecut în perioada pandemiei de COVID și celelalte afecțiuni nu au mai putut fi asistate nicăieri în oraș. Investiția este de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane de euro din fonduri europene și diferența suportată de către Primăria Constanța.”, a adăugat dr. Claudia CAMBREA, managerul interimar al SCBI Constanța.
Proiectul Spitalului modular completează amplele lucrări de modernizare, reabilitare energetică, consolidare și extindere ale clădirii vechi a spitalului.
Reconstructia clădirii vechi de peste 80 de ani va fi demarată anul viitor. Contractul de finanțare pentru reabilitarea, consolidarea și extinderea clădirii este semnat si are o valoare de aproape 28 de milioane de lei, aproape 12 milioane de lei fiind alocate consolidării.


