Salvaţi Copiii România a dus la Spitalul Municipal Gherla o masă radiantă, vitală pentru reanimarea nou-născuţilor prematur sau cu patologii grave, până la realizarea transferului

Date:

Ovidius Clinical Hospital
  • În cadrul programului naţional de reducere a mortalităţii infantile, Salvaţi Copiii România a dotat 111 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu peste 1.400 de echipamente performate, peste 170.000 de copii beneficiind, astfel, de tratamente mai bune.
  • Numai în anul 2023, Salvaţi Copiii România a dotat 43 de unităţi medicale, cu 133 de echipamente.
  • Peste 50 de unităţi medicale solicită anual sprijinul Salvaţi Copiii România, pentru aparatură medicală esenţială.
  • Efortul Salvaţi Copiii de a sprijini maternităţile şi cadrele medicale în a asigura tratament medical adecvat şi imediat copiilor născuţi prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii 13 ani, rata mortalităţii infantile a scăzut de la 10 la mia de născuţi vii la 5,2 la mie.

În urma solicitărilor primite de la medici, Organizaţia Salvaţi Copiii România a decis dotarea de urgenţă a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă, de necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro.

Astfel, cu susţinerea clienţilor Libris, medicii vor avea la dispoziţie aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după naşterea copilului, dar şi care să le permită stabilizarea şi ţinerea în viaţă a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară.

În total, Salvaţi Copiii România a investit aproape nouă milioane şi jumătate de euro în dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din ţară, devenind partenerul de cursă lungă al medicilor care îngrijesc copiii născuţi prematur şi pe cei cu patologii complexe.

„Toţi copiii trebuie să beneficieze de asistenţă calificată la naştere, ceea ce implică atât personal medical calificat, cât şi aparatură medicală performantă. În acest sens am contactat Salvaţi Copiii, organizaţie la care am făcut voluntariat pe parcursul anilor de liceu în oraşul meu natal, Rădăuţi, şi organizaţie pe care am sprijinit-o, după ce am început specializarea în neonatologie şi am înţeles nevoile unei secţii dotate şi importanţa ca de la naştere să se primească prompt şi corect îngrijirile necesare pentru un start bun în viaţă. Pe perioada rezidenţiatului în maternitate de grad 3 şi văzând cazuri care ajung din maternităţi mici nedotate, am avut mereu sentimentul că e un mare avantaj să naşti într-o maternitate dotată. Masa nouă radiantă ne dă avantajul de a ventila corect un copil prematur, asigură căldură, asigură monitorizare pulsoximetrică, e exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corectă.”, a explicat Crişan Anca, medic neonatolog, şef compartiment neonatologie.

Dotarea unităţii medicale din Gherla a fost posibilă prin donaţii de la cititorii de pe Libris.ro

Suma strânsă în proiect este de aproape 650.000 euro, folosiţi pentru 18 proiecte de dotare, desfăşurate în 14 spitale din ţară.

„Prematuritatea este o problemă serioasă, care necesită o intervenţie adecvată, iar echipamentele pe care noi le achiziţionăm şi donăm spitalelor fac adesea diferenţa în viaţa nou-născuţilor şi a familiilor lor. Este un proiect care ne emoţionează de fiecare dată, dar care ne bucură în egală măsură când vedem că sprijinul cumulat al clienţilor Libris se traduce în încă un echipament atât de important pentru o secţie de neonatologie.”, Loredana Tudor, director de marketing Libris.

La Spitalul Municipal Gherla se nasc aproximativ 90-100 de copii pe an. Fiind o maternitate mică, de grad 1, aceasta poate asista şi trata copii născuţi prematur până când sunt transferaţi în condiţii speciale la unităţi superioare care au dotări şi competenţe pentru astfel de cazuri.

În judeţul Cluj, Salvaţi Copiii România a dotat anterior Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, cu echipamente medicale de peste 160.000 de euro (ventilatoare şi aparate de ventilaţie, masă radiantă, incubator, monitor şi pulsoximetru).

Aşa cum Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia de 13 ani, de când a dezvoltat programul complex de combatere a mortalităţii infantile, naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată.

„Este vital să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generaţie în maternităţile şi secţiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unităţi spitaliceşti mari, din cauza distanţei geografice. Inechitatea din sistem în ceea ce priveşte dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalităţii infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor şi de lucru în comunităţi.”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.

În cadrul programului naţional de reducere a mortalităţii infantile, au fost investiţi aproape 9.500.000 Euro în dotarea a 111 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi OG) din toate judeţele ţării, cu peste 1.400 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi susţinerea tratamentului a peste 170.000 de copii.

Efortul Salvaţi Copiii de a sprijini maternităţile în a asigura tratament medical adecvat şi imediat copiilor născuţi prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii 13 ani, rata mortalităţii infantile a scăzut de la 10 la mia de născuţi vii la 5,2 la mie, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primele locuri din Uniunea Europeană.

De asemenea, Organizaţia Salvaţi Copiii s-a concentrat şi pe creşterea calităţii asistenţei medicale pentru copii din secţiile de pediatrie şi susţinerea de programe de pregătire continuă pentru medici, doar în ultimii doi ani au fost oferite 16 cursuri de pregătire, la care au participat peste 300 de medici.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani

În cadrul programului, 100% dintre gravidele şi copiii incluşi în program au fost înscrise/înscrişi la medicul de familie, 100% dintre mamele şi gravidele incluse în program şi-au îmbunătăţit obiceiurile şi abilităţile pentru un stil de viaţă sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor şi disciplina pozitivă, 95% dintre gravidele incluse în program şi-au îmbunătăţit cunoştinţele privind importanţa controalelor medicale în timpul sarcinii, procentul copiilor vaccinaţi în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%.

Date statistice:

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării.

Astfel, primele cinci poziţii în top sunt ocupate de:

* Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii)
* Sălaj (8,9 la mie)
* Neamţ (8,2 la mie)
* Călăraşi (7,6 la mie)
* Mureş (7,1 la mia de copii născuţi vii).

Prin comparaţie, în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii, sub media naţională de 5,2 la mia de copii născuţi vii. Judeţele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalităţii infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi Vâlcea, cu o rată a mortalităţii infantile de 3,1 la mie.

Sursă foto: facebook/Salvați Copiii Romania

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru...

ȘOCANT: În loc să semneze divorțul, bărbatul își înjunghie soția în fața Primăriei

Într-o încercare de a pune capăt căsniciei într-un mod...

BREAKING NEWS: Mircea Bravo, implicat într-un accident rutier! Pasageră rănită, dar în stare stabilă. Află detalii

Cunoscutul creator de conținut și comediant, Mircea Popa, cunoscut...