1 din 2 profesori români a auzit despre inteligenţă artificială. Asociaţia Techsoup a lansat primul curs gratuit de Inteligenţa Artificială pentru toţi profesorii, indiferent de materia predată

Date:

Ovidius Clinical Hospital

51% dintre profesori români au auzit deja despre inteligenţă artificială din mai multe surse, dar doar 20% pot defini concepte din zona AI

Doar 10% dintre profesorii români au încredere că pot crea propriile activităţi educaţionale cu AI pentru elevii lor, rezultă din datele Asociaţia Techsoup în urma chestionării celor peste 2.000 de profesori înscrişi la cursul „Primii paşi în Inteligenţa Artificială (AI) pentru profesori curioşi”.

Cursul este oferit de Asociaţia Techsoup şi este primul din România dedicat pentru toţi profesorii, indiferent de materia pe care o predau sau dacă încă se pregătesc pentru a ajunge la catedră.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, inteligenţa artificială are un potenţial uriaş de a transforma sistemul educaţional, iar efectele pot fi atât pozitive, cât şi negative. De exemplu, poate analiza performanţa elevilor în timp real sau oferi feedback profesorilor pentru a-şi îmbunătăţi metodele de predare în funcţie de nevoile individuale ale fiecărui copil. În acelaşi timp, poate accentua inegalităţile sociale, de vreme ce nu toţi elevii au acces la tehnologie de înaltă calitate.

În martie 2023, ChatGPT, unul dintre cele mai populare instrumente AI, număra peste 100 de milioane de utilizatori unici, iar 30% dintre studenţii americani declarau că l-au folosit pentru eseuri sau alte proiecte şcolare. Totodată, Comisia Europeană a lansat încă din octombrie 2022 o serie de orientări pentru a ajuta cadrele didactice să clarifice concepţiile greşite despre inteligenţa artificială şi să promoveze utilizarea etică a acesteia.

Dincolo de scenariile bune sau catastrofale ale utilizării AI în procesul de predare şi învăţare e clar că fenomenul nu poate fi ignorat, iar înţelegerea lui este vitală. Din acest motiv, Asociaţia Techsoup a creat primul curs online gratuit, asincron, despre inteligenţă artificială, la care pot participa toţi profesorii.

„Primii paşi în Inteligenţa Artificială (AI) pentru profesori curioşi” este disponibil pe platforma Predau Viitor – Platforma de Cursuri, iar la curs se poate înscrie orice persoană care predă sau se pregăteşte să predea la orice nivel de învăţământ, indiferent de materia pe care o predă. Înscrierile se pot face aici: https://bit.ly/445UgZq

Profesorii care urmează cursul despre inteligenţă artificială sunt ajutaţi să:

  1. înţeleagă şi explice concepte de bază în inteligenţă artificială (AI): învăţare automată (machine learning), învăţare profundă (deep learning), reţele neurale şi procesare a limbajului natural (natural language processing);
  2. identifice şi înţeleagă cuvintele cheie ale momentului din domeniul inteligenţei artificiale ca: Large Language Models, Generative AI, General Artificial Intelligence, etc.;
  3. testeze şi să compare cele mai cunoscute aplicaţii chat Large Language Models, precum este ChatGPT sau Bard al Google;
  4. exploreze şi reflecteze la probleme de etică şi responsabilitate legate de utilizarea AI;
  5. exploreze resurse pedagogice internaţionale care îi pot ajuta să ducă la clasă AI în mod responsabil şi cu sens pedagogic, cum ar fi programul Experience AI creat de Raspberry Pi Foundation.

De la lansare şi până în prezent, la curs s-au înscris 2.003 de profesori din toată România, iar 341 deja au absolvit. Dintre aceştia, 93% pot defini şi compara concepte din zona AI, iar 72% declară că acum au multă sau foarte multă încredere să propună activităţi cu AI elevilor acestora.

„Deşi sunt profesor de limba şi literatura română, acest curs mi-a trezit interesul, mă ajută să înţeleg elevii şi să discut deschis despre oportunitatea AI chiar şi în rezolvarea temelor, dar creativitatea profesorului nu are limite, de aceea chiar voi folosi unele instrumente în vederea stimulării lecturii prin joc şi programare, cum ar fi synthesia.io pentru transmiterea sub forma unei ştiri TV a unui episod dintr-un roman din programa şcolară. Recomand acest curs indiferent de materia predată. Reţelele noastre neuronale vor genera soluţii în educaţie.”, a declarat Geanina Radu, profesoară de limba şi literatura română de la Liceul Tehnologic Paul Dimo din Galaţi.

De asemenea, 95% dintre profesori şi-au propus să creeze cel puţin o activitate de lucru cu AI pentru elevii lor în următorul an şcolar.

„Cursul s-a dovedit a fi captivant, bine structurat. Toţi profesorii ar trebui să-l urmeze. Auzim zilnic despre inteligenţa artificială. Folosim fără a şti care sunt riscurile sau nu cunoaştem beneficiile ei dacă e folosită cu responsabilitate de către oameni.”, a declarat Mariana Vizitiu, profesoară de TIC, 40 de ani de experienţă, Şcoala Gimnazială Ion Petrovici, Tecuci.

Mai mult, 88% dintre profesori au apreciat cursul ca fiind foarte util şi important pentru dezvoltarea lor profesională.

„Acest curs m-a îmbogăţit cu multe idei şi informaţii, pe care cu siguranţă le voi duce elevilor mei la clasă. Consider, că este de datoria noastră, ca profesori să fim în pas cu dezvoltarea tehnologiilor şi cu ultimele noutăţi apărute. (…) Tematica despre IA este cu siguranţă o temă fierbinte, de actualitate şi de viitor, iar prin parcurgerea cursului mi-am lămurit mai multe neclarităţi pe care le aveam în legătură cu această temă, am aflat despre unelte deosebit de utile, pe care le pot folosi în crearea lecţiilor şi care îmi pot eficientiza şi uşura munca şi nu în ultimul rând m-am inspirat din teme de discuţie de dus la clasă.”, ne-a spus şi Mihaela Moraru, profesoară de informatică, 25 ani de experienţă, Liceul Teoretic Andrei Bârseanu, Târnăveni, Mureş.

Cursul a fost creat cu sprijinul următorilor parteneri de conţinut:

Din România: Romanian Science Festival, care a contribuit cu explicaţiile ştiinţifice despre AI, evoluţia şi istoria AI; Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a Universităţii din Bucureşti, care a contribuit cu informaţii despre etică şi responsabilitate în tehnologie

Din Europa: Raspberry PI Foundation (fundaţia internaţională de STEAM în educaţie din Irlanda), care a creat Experience AI, o colecţie de activităţi la clasă pe care profesorii le pot face cu elevii ca să se familiarizeze cu AI; CodeWeek, care prin comunitatea profesorilor creatori de evenimente în cadrul Europe CodeWeek (mişcare susţinută de Comisia Europeană), creează resurse, idei şi bune practici despre utilizarea AI în educaţie.

Crearea cursului a fost susţinută de Romanian-American Foundation şi Societe Generale Global Solution Centre.

Despre Predau Viitor – Platforma de Cursuri

Cursul „Primii paşii în Inteligenţa Artificială (AI) pentru profesori curioşi” este gratuit şi asincron, putând fi parcurs în ritm propriu, la fel ca toate celelalte cursuri disponibile pe Predau Viitor – Platforma de Cursuri.

Peste 8.250 de profesori folosesc deja Predau Viitor – Platforma de Cursuri, dintre care 1.263 de profesori care predau informatică şi TIC la toate nivelele.

Profesorii care utilizează dPredau Viitor – Platforma de Cursuri:

* 30% sunt din mediul rural, iar 21,5% dintre profesori predau exclusiv elevilor din mediul rural;
* 42% dintre ei predau la nivelul primar, 41% la gimnaziu, iar 28% predau la liceu.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

CSM Constanța joacă primul meci oficial din EuroCup Women pe teren propriu. Vor fi restricții la Sala Sporturilor

CSM Constanța primește vizita vicecampioanei Germaniei, Rutronik Stars Keltern După...

Transport agabaritic pe ruta Agigea RORO PTF – Siret PTF

Vehiculul transportă un transformator Potrivit CNAIR, în perioada 16.10.2024 – 25.10.2024 se...