Artă digitală creată cu ajutorul AI, expusă neconvenţional în magazinele Altex şi Media Galaxy participante

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Expoziţia de artă itinerantă „ready media network (RMN)”, parte din proiectul Going Digital – Embracing New Visions and Perceptions of Art, cofinanţat de AFCN, va fi prezentată în trei oraşe importante din ţară – Bucureşti, Braşov şi Constanţa

Asociaţia Culturală Empower Art & Artists scoate arta din spaţiile convenţionale şi o aduce mai aproape de public printr-o serie de expoziţii de artă digitală creată cu ajutorul inteligenţei artificiale, proiectate pe display-urile din magazinele de electronice Altex şi Media Galaxy.

Vernisajul primei expoziţii se va desfăşura miercuri, 20 septembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Altex Bucureşti Orhideea (Calea Giuleşti 1-3, Bucureşti, sector 6).

Cei 13 artişti participanţi în proiect au creat special pentru această expoziţie lucrări de artă digitală, facilitate de inteligenţa artificială, ce vor fi prezentate într-o instalaţie audio-video site-specific, în spaţii inedite pentru artă: magazinele de electronice Altex şi Media Galaxy participante.

Această referenţialitate a spaţiului expoziţional legată de un imaginar tehnologic este completată de conceptul curatorial ce se încadrează într-un context mai larg, pe care Călin Man, artist şi curator consacrat, coordonator kinema ikon, l-a dezvoltat încă de la începutul anilor 1990: „ready media”, un concept care face trimitere la estetica ready made-ului duchampian, însă cu update sincron tehnologiei anului 2023. Astfel, media însăşi, luată ca atare, deturnată de un algoritm mai mult sau mai puţin aleatoriu, poate provoca (la cerere) lucrări pe care, în mod asumat sau accidental, le numim lucrări de artă.

„Ready media network (RMN)” pune în discuţie, detaşat, critic, ironic, dar responsabil, posibilităţile digitale actuale de producere la comandă a fişierelor video. Spiritul dadaist este păstrat prin felul în care aceste filme primite aproape de-a gata, sunt prezentate: într-un spaţiu comercial, proiectate pe ecranele televizoarelor. Prezumtivul cumpărător se transformă fără voia sa în vizitatorul unei galerii de artă atipice, subversive, filmele experimentale rulând alternativ cu clipurile publicitare.

Manifestarea artei media în spaţiul românesc s-a dovedit încă de la sfârşitul anilor 1960 novatoare, cu un caracter progresist, ca rezultat al utopiei moderniste specifice acelei perioade. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, arta media nu şi-a slăbit nicicând potenţialul underground, radical sau subversiv. Lucrările şi conceptul din spatele expoziţiei „ready media network(RMN)” se înscriu în aceeaşi linie a noutăţii şi a diversificării artei new media prin maniera în care imaginarul vizual tehnologic este explorat, conceput şi produs. Această delegare a responsabilităţii creative către AI – dacă prin aceasta înţelegem capacitatea unei maşini de a imita funcţii umane, cum ar fi raţionamentul, învăţarea, planificarea şi creativitatea – reprezintă o curiozitate şi o întrebare în egală măsură legate de viitor, autonomie, identitate.

Lucrările video vor fi prezentate pe 29-30 septembrie în cadrul Media Art Festival Arad (MAFA), un proiect kinema ikon şi cel mai important festival multimedia din România, ce are ca punct central experimentul vizual, sonor, performativ în varianta sa tehnologică, hibridă, digitală, analogă, voit redundantă. Proiecţiile vor fi completate de o sesiune de discuţii despre una dintre cele mai complexe dezbateri recente: inteligenţa artificială.

Invitaţii speciali ai acestei sesiuni vor fi: Raluca Oancea (Nestor), curator şi lector la Universitatea de Arte din Bucureşti unde predă cursuri de Estetică şi Arta Noilor Media; Horea Avram, istoric de artă, curator independent şi profesor asociat la Departamentul de Cinema şi Media, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Cristian Nae, curator şi profesor asociat la Facultatea de Arte George Enescu, Iaşi unde predă Istoria şi Teoria Artei; Mirela Stoeac Vlăduţi, fondatoarea şi directoarea centrului de artă şi ştiinţă MV sci-art, de la Universitatea Politehnică Timişoara; Ileana L. Selejan, istoric de artă, cercetător şi curator, lector la Edinburgh College of Art unde predă Istoria artei, Cultură şi Societate.

Going Digital – Embracing New Visions and Perceptions of Art va fi accesibil şi pe platforma Empower Artists, care va conţine o secţiune specială pentru acest proiect. Aceasta va cuprinde prezentarea proiectului, lucrările video parte din expoziţia „ready media network(RMN)”, broşura expoziţională în format electronic şi imagini de la evenimente.

Program expoziţional:

Bucureşti
Vernisaj expoziţie _ready media network(RMN)__ la Altex Bucureşti Orhideea, 20 septembrie 2023, ora 18:30
Perioadă expoziţie: 20 – 26 Septembrie 2023
Adresă: Altex Bucureşti Orhideea (Calea Giuleşti 1-3, Bucureşti, sector 6)

Braşov
Vernisaj expoziţie _ready media network(RMN)__ la Media Galaxy, 28 septembrie 2023, ora 18:30
Perioadă expoziţie: 28 septembrie – 4 octombrie 2023
Adresă: Calea Bucureşti 109, Braşov

Constanţa
Vernisaj expoziţie _ready media network(RMN)__ la Media Galaxy Constanţa Tom, 5 octombrie 2023, ora 18:30
Perioadă expoziţie: 5 – 11 octombrie 2023
Adresă: B-dul. Tomis, Nr. 391, Constanta/ Complex Comercial Tom

Arad
Sesiune de discuţii Talk RMN în cadrul Media Art Festival Arad (MAFA)
Dată: 30 septembrie 2023, între orele 12:00-14:00
Adresă: Muzeul de Artă Arad (Str. Gh. Popa de Teiuş 2-4, etaj II, Arad)

Accesul publicului la expoziţii este gratuit. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sursă foto: https://empowerartists.org/

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

CSM Constanța joacă primul meci oficial din EuroCup Women pe teren propriu. Vor fi restricții la Sala Sporturilor

CSM Constanța primește vizita vicecampioanei Germaniei, Rutronik Stars Keltern După...

Transport agabaritic pe ruta Agigea RORO PTF – Siret PTF

Vehiculul transportă un transformator Potrivit CNAIR, în perioada 16.10.2024 – 25.10.2024 se...