Soluții pentru conservarea patrimoniului cultural al României. Renovarea și reabilitarea clădirilor istorice cu ajutorul tehnologiei

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Clădirile istorice din România necesită renovare și reabilitare meticuloasă pentru a le păstra spiritul și personalitatea autentică

Pentru ca o clădire să fie declarată de importanță istorică, ea trebuie să fie veche de cel puțin 50 de ani, rară în localitate, zonă sau regiune, reprezentativă pentru un curent artistic sau o perioadă istorică. Dar cel mai important, trebuie să aibă valoare memorială. Respectiv să aibă o istorie legată de personalități, evenimente sau momente istorice. Odată declarată monument istoric, proprietarii clădirii nu mai pot interveni asupra acesteia decât cu acordul autorităților.

Clasificate în patru grupe distincte de către Institutul Național al Patrimoniului (arhitecturale, arheologice, publice, memoriale și funerare), aceste monumente spun povești convingătoare din trecutul României. Iar monumentele istorice din România cuprind o gamă variată de cladiri cu stiluri arhitecturale diferite – biserici, castele, cetăți, reședințe particulare, instituții publice – in stil neoclasic, art-deco sau capodopere Art Nouveau. Începând cu anul 2015, peste 30.000 de clădiri au fost listate ca monumente istorice, multe dintre acestea fac parte chiar din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Din păcate, clădirile de patrimoniu nerestaurate și neconsolidate se degradează constant și riscă prăbușirea în cazul unui cutremur major. De aceea, conservarea patrimoniului cultural al României prin renovarea și reabilitarea clădirilor istorice este un efort vital. 

Procesul de reabilitare a clădirilor istorice

Lucrările ample de consolidare şi restaurare a clădirilor necesită intervenții de specialitate foarte scumpe. În practică, investiția pentru restaurarea unei clădiri poate ajunge până la echivalentul costului de construcție al unei clădiri noi cu un nivel de finisare ridicat. Recunoscând urgența păstrării istoriei culturale, civilizaționale și naționale, autoritățile din România au alocat oportunități semnificative de finanțare și fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea clădirilor istorice. In Oradea, Timisoara, Alba Iulia, Cluj, procesul de consolidare este mai accelerat.

Din 2016, proprietarii, persoane fizice, beneficiază de facilități fiscale, dacă folosesc fonduri proprii pentru întreținerea monumentelor istorice.  În 2021, Primăria Municipiului București a lansat Programul Municipal de Restaurare pentru finanțarea proiectării, consolidării, restaurării și punerii în valoare a clădirilor istorice locale, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat.

Legea a fost modificată pentru a permite o finanțare de peste 50% pentru renovarea fațadelor clădirilor istorice, iar diverse proiecte în curs de desfășurare includ restaurarea, consolidarea, modernizarea și reamenajarea a numeroase structuri istorice din orașele României.

Rolul PlanRadar în eficientizarea renovării și reabilitării clădirilor istorice

În procesul de renovare a clădirilor istorice, integrarea tehnologiei BIM (Building Information Modeling) s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru arhitecți, proiectanți, ingineri și echipele de construcții.

Aplicația de construcții PlanRadar încorporează tehnologia BIM si oferă astfel utilizatorului control facil și direct al clădirii și planului de reconsolidare. Prin proiectarea 3D a modelelor, se asigură vizibilitatea tuturor elementelor de construcție cu maximă acuratețe de către toți membrii echipei, într-un mediu digitalizat și ușor de controlat, oricare ar fi dimensiunea, forma, materialele și arhitectura suprafeței care urmează a fi restaurată.

Sistemul facilitează comunicarea eficientă în echipă și rezolvarea rapidă a problemelor, permițând firmelor de construcții să finalizeze cu succes proiecte complexe de restaurare, inclusiv consolidarea delicată a monumentelor istorice.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Carlos Alcaraz, campion la Wimbledon! Victorie în 3 seturi în fața lui Djokovic

sursa foto: ATP Tour Carlos Alcaraz a câștigat duminică finala...

Polițiștii au dat sâmbătă peste 9.600 de amenzi! Valoarea sancțiunilor se ridică la 4.280.824 de lei

sursa foto: Observator News Polițiștii au intervenit la 3.424 de...

Ministerul Finanțelor anunță că datoria publică a crescut

sursa foto: realitatea.net Ministerul Finanțelor spune că, în aprilie 2024,...

Tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Donald Trump stârnește controverse în SUA. „Vreau faptele!”

sursa foto: NBC News Tentativa de asasinat i-a determinat pe...