Invazie de meduze pe litoralul românesc. Câteva zeci de meduze au fost văzute la țărmul Mării Negre între stațiunile Saturn și Venus

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Zeci de meduze din specia Rhizostoma pulmo au fost, astăzi, 15 noiembrie, văzute, filmate și fotografiate la malul mării, între stațiunile Saturn și Venus. Aceasta este întâlnită, în principal, în apele calde și temperate din Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și în unele părți ale Mării Negre. Acest tip de meduză poate fi observat aproape de mal, în apropierea zonelor litorale și în estuare.

„Marea Neagră are mai multe specii de meduze, cea pe care o observăm acum pe malul mării este Rhizostoma pulmo, cea mai mare dintre acestea, și care trăiește în ape calde. Ar fi trebuit să fie aruncată de valuri mai devreme cu o lună, o lună jumătate în urmă, însă temperatura foarte ridicată a mării le-a permis să viețuiască încă o perioadă.”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Această specie se remarcă prin dimensiunile sale impresionante, ajungând la un diametru de până la un metru, cu tentacule lungi care pot atinge și șase metri. Corpul acestei meduze este translucid și aplatizat, cu margini lobate. Partea dorsală a meduzei umflate poate fi acoperită de numeroase excrescențe, numite papile, care sunt adesea colorate în diferite nuanțe de alb, galben sau albastru.

„Se vede că nu au mai avut hrană, nu mai au în conținut lui acei pigmenți care rezultă din degradarea algelor consumate și în consecință sunt mai transparente, dar este vorba de Rhizostoma pulmo, nu este altă specie. Este o specie care trăiește și în Mediterană și care s-a adaptat de multă vreme la noi și beneficiează de apele tot mai calde.”, a adăugat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Motivele pentru care meduzele ajung la mal

  1. Curentul maritim: Meduzele sunt creaturi care plutesc pasiv în apă și sunt adesea purtate de curenți. În unele cazuri, curenții puternici pot împinge meduzele către mal.
  2. Vântul: Direcția și forța vântului pot influența mișcarea meduzelor în apă. Uneori, vântul puternic poate aduce meduzele la mal.
  3. Ciclurile de viață: Anumite etape ale ciclului de viață al meduzelor implică mișcarea către zone litorale sau de-a lungul țărmului. Unele meduze pot migra către apele litorale pentru reproducere sau din alte motive legate de ciclul lor de viață.
  4. Variații de temperatură și calitatea apei: Schimbările bruște de temperatură, poluarea sau alte modificări ale calității apei pot afecta comportamentul meduzelor, determinându-le să se apropie de mal.
  5. Sistemul lor de navigație: Meduzele sunt sensibile la anumiți factori, cum ar fi lumină, salinitatea apei sau alți stimuli, care pot influența direcția în care se deplasează. Aceste factori pot aduce meduzele aproape de mal.
  6. Reacții la anumite stimuli: Uneori, anumiți factori externi pot provoca reacții la nivelul sistemului nervos al meduzelor, ceea ce le face să se apropie de țărm.

„Este important de menționat că meduzele pot fi aduse la mal în grupuri mari sau în anumite perioade ale anului, dar aceste mișcări sunt adesea rezultatul unor factori naturali și nu sunt întotdeauna prevestitoare ale unui pericol sau a altor evenimente neobișnuite.”, spun specialiștii.

Meduza Rhizostoma pulmo și nu este considerată periculoasă pentru oameni. Tentaculele sale sunt echipate cu celule urticante, însă în general, înțepăturile acesteia nu sunt considerate a fi severe pentru oameni. Dar, în unele cazuri, pot provoca iritații minore sau mâncărimi la nivelul pielii, în special la persoanele sensibile la înțepături de meduze.

În cazul în care ai fost înțepat de o meduză, medicii ne recomandă următoarele:

  • Clătește zona afectată cu apă de mare sau cu apă sărată.
  • Nu freca zona înțepată, deoarece acest lucru poate duce la eliberarea unor substanțe mai toxice în piele.
  • Îndepărtează orice tentacule rămase folosind mănuși sau orice material care să nu fie absorbit de celulele urticante.
  • Aplică apă caldă sau un prosop umed rece pe zona înțepată pentru a calma disconfortul.

În majoritatea cazurilor, simptomele produse de înțepăturile de Rhizostoma pulmo sunt minore și dispar de la sine într-un timp scurt. „Dacă reacția este severă sau apar simptome, precum dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii, amețeli sau alte reacții alergice, este important să cauți asistență medicală de urgență.”, ne mai recomandă medicii.

De asemenea, această specie poate avea un impact asupra activităților recreative și asupra pescuitului în anumite zone.

Ea se hrănește în principal cu plancton mic și alte organisme mici pe care le capturează cu ajutorul tentaculelor și celulelor urticante. Este un prădător eficient în ecosistemele marine, contribuind la menținerea echilibrului în lanțurile trofice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

1.700 litri de motorină depistaţi de poliţiştii de frontieră într-o autoutilitară condusă de un cetăţean român

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au...

Constanța: Minivacanță încheiată pe patul de spital. Mii de prezentări la UPU

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi...

România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru...

ȘOCANT: În loc să semneze divorțul, bărbatul își înjunghie soția în fața Primăriei

Într-o încercare de a pune capăt căsniciei într-un mod...