14 noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Dr. Mirela Neamțu, medic diabetolog: “Diabetul poate trece neobservat pentru o perioadă mai mare de timp, fiind diagnosticat când deja sunt complicații”

14 noiembrie este Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, fiind marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de cadrele medicale, dar și de persoanele afectate de această maladie tot mai răspândită în secolul XXI.

Educația poate ajuta la stoparea creșterii prevalenței diabetului și la protejarea sănătății!

Tema Zilei Mondiale din acest an este „Accesul la îngrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut!” este accentuată necesitatea accesului la programe educaționale pentru persoanele cu diabet și profesioniștii din domeniul sănătății.

“Diabetul poate trece neobservat pentru o perioadă mai mare de timp, fiind diagnosticat când deja sunt complicații”, spune dr. Mirela Neamțu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Dr. Mirela Neamțu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Din cauza stilului de viață dezordonat și al sedentarismului, există o creștere alarmantă a cazurilor

“Diabetul nu are simptome și nici semne, nu doare, însă este o afecțiune cronică care poate fi prevenită și tratată, fiind ușor de diagnosticat prin testarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Este important să se evalueze timpuriu riscul de diabet. Din păcate, din cauza stilului de viață dezordonat și al sedentarismului, există o creștere alarmantă a cazurilor. În prezent, diabetul este considerat un sindrom si se asociază de cele mai multe ori cu boli cardiovasculare și probleme de greutate. Diabetul nu se vindecă, de aceea este important ca pacientul să fie evaluat periodic și să nu întrerupă tratamentul. Neglijarea diabetului poate duce la apariția complicațiilor, micro și macrovasculare, cu creșterea mortălității. De aceea se insistă pe diagnosticul timpuriu.”, spune dr. Mirela Neamțu, un aliat în prevenirea complicațiilor diabetului zaharat.

Tipuri de diabet

Diabet zaharat tip 1 – Persoanele cu diabet zaharat de tip I sunt insulino-dependente, ceea ce înseamnă că trebuie să primească zilnic insulina artificială

Diabet zaharat tip 2 – Un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 este sindromul metabolic.

Diabet gestațional – se poate declanșa în perioada de sarcină la femei sanatoase și apare în medie la una din 25 de sarcini

Cele mai recente statistici publicate de OMS arată că, în lume, 1 din 10 adulți are diabet – în total, peste 400 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Peste 90% dintre persoanele diagnosticate au diabet zaharat de tip 2.

Potrivit Agerpres, în România există 1,5 milioane de pacienţi care au diabet, iar pentru scăderea acestui număr este nevoie de politici publice de prevenţie în domeniul alimentaţiei, inclusiv prin organizarea de cursuri de informare în şcoli, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

România ratează din nou intrarea în Schengen! Cine spune că nu mai avem nicio șansă

În ceea ce pare a fi un deja-vu pentru...

ȘOCANT: În loc să semneze divorțul, bărbatul își înjunghie soția în fața Primăriei

Într-o încercare de a pune capăt căsniciei într-un mod...

BREAKING NEWS: Mircea Bravo, implicat într-un accident rutier! Pasageră rănită, dar în stare stabilă. Află detalii

Cunoscutul creator de conținut și comediant, Mircea Popa, cunoscut...