Dr. Mirela Neamțu, medic diabetolog: “Diabetul poate trece neobservat pentru o perioadă mai mare de timp, fiind diagnosticat când deja sunt complicații”
14 noiembrie este Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, fiind marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de cadrele medicale, dar și de persoanele afectate de această maladie tot mai răspândită în secolul XXI.
Educația poate ajuta la stoparea creșterii prevalenței diabetului și la protejarea sănătății!
Tema Zilei Mondiale din acest an este „Accesul la îngrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut!” este accentuată necesitatea accesului la programe educaționale pentru persoanele cu diabet și profesioniștii din domeniul sănătății.
“Diabetul poate trece neobservat pentru o perioadă mai mare de timp, fiind diagnosticat când deja sunt complicații”, spune dr. Mirela Neamțu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice.
Din cauza stilului de viață dezordonat și al sedentarismului, există o creștere alarmantă a cazurilor
“Diabetul nu are simptome și nici semne, nu doare, însă este o afecțiune cronică care poate fi prevenită și tratată, fiind ușor de diagnosticat prin testarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Este important să se evalueze timpuriu riscul de diabet. Din păcate, din cauza stilului de viață dezordonat și al sedentarismului, există o creștere alarmantă a cazurilor. În prezent, diabetul este considerat un sindrom si se asociază de cele mai multe ori cu boli cardiovasculare și probleme de greutate. Diabetul nu se vindecă, de aceea este important ca pacientul să fie evaluat periodic și să nu întrerupă tratamentul. Neglijarea diabetului poate duce la apariția complicațiilor, micro și macrovasculare, cu creșterea mortălității. De aceea se insistă pe diagnosticul timpuriu.”, spune dr. Mirela Neamțu, un aliat în prevenirea complicațiilor diabetului zaharat.
Tipuri de diabet
Diabet zaharat tip 1 – Persoanele cu diabet zaharat de tip I sunt insulino-dependente, ceea ce înseamnă că trebuie să primească zilnic insulina artificială
Diabet zaharat tip 2 – Un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 este sindromul metabolic.
Diabet gestațional – se poate declanșa în perioada de sarcină la femei sanatoase și apare în medie la una din 25 de sarcini
Cele mai recente statistici publicate de OMS arată că, în lume, 1 din 10 adulți are diabet – în total, peste 400 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Peste 90% dintre persoanele diagnosticate au diabet zaharat de tip 2.
Potrivit Agerpres, în România există 1,5 milioane de pacienţi care au diabet, iar pentru scăderea acestui număr este nevoie de politici publice de prevenţie în domeniul alimentaţiei, inclusiv prin organizarea de cursuri de informare în şcoli, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.