16 ani de închisoare pentru furtul unei biciclete. Un sistem de justiție cu probleme grave

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Șapte deținuți condamnați la pedepse de închisoare pe durată nedeterminată s-au sinucis în Marea Britanie de când guvernul a refuzat să le revizuiască sentințele, potrivit The Independent.

Acestea sunt așa numite sentințe IPP (Imprisonment for Public Protection), o formă de pedeapsă nedeterminată în care infractorilor li se dă un termen minim de închisoare, dar nu și un maxim. Aceste sentințe au fost eliminate în 2012, dar nu retroactiv, lăsând aproape 3.000 de persoane închise fără speranță clară de eliberare.

Fostul ministru al Justiției britanic, Dominic Raab, a refuzat recomandările de reevaluare a sentințelor IPP, deși acestea au fost descrise ca „cea mai mare pată pe sistemul nostru de justiție”. În urma refuzului, închisoarea a devenit o capcană fără speranță pentru deținuții IPP, cu consecințe tragice, arată sursa citată.

Printre cei care încă se află în închisoare sub sentința nedreaptă se numără Wayne Bell, care a fost închis pentru un minim de doi ani pentru furtul unei biciclete în 2007 și care este încă încarcerat după mai mult de 16 ani, și Thomas White, care a fost închis pentru un minim de doi ani pentru furtul unui telefon mobil în 2012, dar care nu a fost niciodată eliberat după mai mult de 11 ani de închisoare.

Pedeapsa IPP a fost introdusă în 2005 ca parte a unei noi legislații menite să demonstreze duritate în lupta împotriva infracțiunilor. După ce își îndeplinesc termenul minim, deținuții trebuie să solicite eliberarea către Comisia de eliberare condiționată și să îndeplinească criterii stricte pentru a demonstra că nu mai reprezintă un risc pentru public.

David Blunkett, care a admis că regretă introducerea măsurilor ca secretar de interne, a declarat că este nevoie de o schimbare în sistem care să „dea speranță” deținuților. „Cu cât stau mai mult în închisoare, cu atât se instituționalizează mai mult, cu atât sănătatea lor mintală se deteriorează mai mult. Este evident că trebuie să oferim oamenii această speranță.”

În ciuda faptului că guvernul a acceptat sau a acceptat parțial opt dintre recomandările comitetului, acesta a respins trei, inclusiv recomandarea cheie ca deținuții blocați sub sentință să fie supuși unui exercițiu de reeducare.

În septembrie, Adrian Usher, avocat al poporului pentru închisori și probațiuni, a avertizat asupra unei „creșteri îngrijorătoare” a deceselor auto-provocate în rândul deținuților IPP. În 2022, nouă persoane care își ispășeau pedepsele IPP și-au luat viața – cel mai mare număr anual înregistrat. Cu șapte decese înregistrate anul acesta în perioada de opt luni începând cu februarie, activiștii se tem că totalul acestui an ar putea fi și mai mare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat că departamentul „analizează cu atenție” ce se poate face pentru a aborda situația deținuților IPP.

„Am abolit sentințele IPP în 2012 și am redus deja cu trei sferturi numărul deținuților IPP care nu au fost eliberați. De asemenea, îi ajutăm pe cei care sunt încă în detenție să progreseze spre eliberare, inclusiv îmbunătățind accesul la programe de reabilitare și suport pentru sănătatea mintală”, a mai anunțat Guvernul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Patru medalii pentru România la Campionatul Mondial de Juniori 2023

Încă o dată, pe cele mai înalte culmi ale...

Clădirea Teatrului Stela Popescu va fi consolidată seismic cu fonduri nerambursabile

Clădirea Teatrului Stela Popescu din strada Batiștei, nr. 14...

Elena Zaharia a jucat pentru titlul suprem în finala probei de U19 simplu feminin, la Campionatul Mondial de Juniori 2023

Elena Zaharia este vicecampioană mondială! A doua sportivă a...

Regista adaugă Semnătura Electronică Calificată pe lista beneficiilor digitale oferite cetățenilor

Regista inovează în digitalizarea relației dintre cetățeni și instituțiile...