40 de locuitori ai satului Plauru din Tulcea au semnat pentru relocare: „Când începe să tragă antiaeriana aia, ești chiar în război”

Date:

Ovidius Clinical Hospital
plauru este la 16km de tulcea

Primăria Ceatalchioi a finalizat o listă cu 40 de rezidenți din Plauru dispuși să fie relocați cu sprijinul statului dacă situația se înrăutățește. În contrast, niciun locuitor din Chilia Veche nu dorește să se mute, iar o tabără de urgență va fi amenajată în apropiere.

În caz de nevoie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta este pregătit să asiste și să transporte persoanele afectate la o unitate medicală în Tulcea.

În contextul tensiunilor la granița cu Ucraina, forțele navale române și poliția de frontieră monitorizează spațiul terestru și aerian, identifică amenințările și avertizează populația.

În caz de forță majoră, societatea Navrom Delta SA, care deține zece nave cu o capacitate de peste 100 de locuri pe fiecare, va prelua în regim de urgență toți locuitorii din satele de pe malul Dunării.

Primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega, a anunțat că aproximativ 40 de persoane din satul Plauru s-au înscris pe lista pentru relocare în caz de necesitate, opt dintre acestea neavând unde să se mute.

În contrast, în Chilia Veche, nimeni nu dorește să-și părăsească locuința, așa că primarul Timur Ciauș a propus crearea unei zone cu corturi pentru cazare de urgență.

„Nimeni nu vrea să-și părăsească locuința și toată lumea a spus că respectă recomandările făcute. În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis să se creeze o zonă la o distanță de 7-8 kilometri cu corturi în care oamenii să stea pe timpul nopții, dacă situația o va impune”, a menționat primarul Timur Ciauș.

Un vehicul al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta a fost prezent în Ceatalchioi pentru a asigura transportul celor care necesită asistență medicală la Tulcea. De asemenea, în Chilia Veche, o ambarcațiune SAR și un vehicul de intervenție au fost dislocate pentru a asista persoanele afectate de tensiunile cu Federația Rusă și atacurile asupra porturilor ucrainene învecinate.

40 de locuitori ai satului Plauru din Tulcea au semnat pentru relocare

Conform unui comunicat de presă al ISU Delta, aceste mijloace vor fi utilizate cât timp situația la granița dintre România și Ucraina o impune. Ambarcațiunea SAR din Chilia Veche poate transporta până la 8 persoane, iar în caz de necesitate, bacul care face legătura între suburbia Tudor Vladimirescu și Tulcea va funcționa non-stop.

Un angajat al Forțelor Navale Române, staționat la ieșirea din Ceatalchioi, a explicat că militarii au primit misiunea de a monitoriza spațiul terestru și aerian în zona Tulcea-Ceatalchioi-Chilia, pentru a identifica amenințările și a avertiza populația.

„Militarii detașamentului au primit misiunea, începând cu data de 5 septembrie, să execute supravegherea spațiului terestru și aerian din zona Tulcea-Ceatalchioi-Chilia, în scopul identificării amenințărilor din zonă și avertizării timpurii a populației. De asemenea, avem ca misiune identificarea și generarea de acțiuni care să reducă și să limiteze riscurile la adresa populației”, a precizat locțiitorul comandantului Regimentului 307 Infanterie Marină Heracleea, locotenent colonel Claudiu Vișan.

În Plauru, la 16 km de Tulcea, un localnic, Gheorghe Puflea, și-a exprimat temerile legate de atacurile aeriene rusești asupra portului ucrainean Izmail și a declarat că s-a înscris pe lista pentru relocare.

„Primul bombardament a fost pe 2 august, apoi pe 23 august, iar săptămâna trecută, duminică spre luni și miercuri, au mai venit două drone. Îmi este teamă, pentru că atunci când începe să tragă antiaeriana aia, ești chiar în război. Plus de asta, una s-a prăbușit în pădure. Eu am apartament în Tulcea, dar animalele sunt aici. Unde le duc, la bloc? Poate o să dea Dumnezeu să se liniștească”, a spus bărbatul din Plauru, care mergea spre vitele lăsate la păscut în apropierea lizierei de pe malul Dunării.

Un alt localnic din Plauru, Costică Tănase, a mărturisit că pescuitul a devenit dificil de când a început conflictul cu Rusia și că va părăsi satul dacă situația se agravează.

„Pescuitul nu prea mai merge, că de când a început războiul sunt foarte multe cargouri care încarcă barje și nu mai poți da la pește că-ți rup setca. Nici nu mai este pește, că l-au speriat, iar cu pescuitul, până când s-o termina cu balamucul, e cam nasol. Sigur nu voi face cota dată de Administrația Deltei și e posibil ca anul viitor să nu mai primească cotă, dar au mai fost cazuri când s-a întâmplat asta și mai scad din cotă. Acum nu trebuie nicio dovadă, că știe toată țara ce se întâmplă aici și sper că nu vor fi probleme. Creșterea animalelor e o soluție”, a mărturisit Costică Tănase. Nu vrea să plece din sat, dar o va face dacă situația se agravează. Este primul care a semnat lista întocmită de Primăria comunei Ceatalchioi pentru strămutare benevolă.

„Aici nu s-au găsit proiectile, dar s-a tras deasupra teritoriului nostru. Nu s-a găsit nimic. Vă dați seama câtă vegetație e aici. (…) Vine anotimpul ploios, cum sunt ei (rușii, n.r.) și trimit 15-20 de drone, nu e exclus ca una-două să schimbe direcția și să intre într-o casă de oameni”, a mai spus localnicul din Plauru.

În ultimul timp, porturile ucrainene de pe brațul Chilia al Dunării – Kilia, Izmail și Reni – au fost ținta atacurilor cu drone ale Rusiei. La începutul săptămânii, militarii români au recuperat un aparat de zbor, posibil o dronă rusă, din apropierea satului Plauru.

Pe drum înapoi spre sat vorbește despre glonțul găsit într-o anexă a unei gospodării din satul Chilia Veche.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Prima promoție a Liceului Teoretic „Decebal” din Constanța aniversează 50 de ani de la absolvire

Liceul Teoretic „Decebal“ a fost înfiinţat în anul şcolar...

Workshop dedicat integrării studenților ucraineni în sistemul de învățământ european

La eveniment au participat studenți ucraineni, care studiază la...

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației

Ghiduri de educație rutieră Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu...