Alertă: medicii de familie, insuficienți în aproape jumătate dintre localitățile din România

Date:

60 de cabinete de medicină de familie din mediul rural beneficiază de echipamente esențiale

Organizația Salvați Copiii România a dotat 60 de cabinete de medicină de familie din mediul rural, situate în 28 de județe. Investiția de 1 milion de euro face parte din programul „Primul pas spre sănătate” și contribuie la reducerea ratei mortalității infantile.

Astfel:

  • 12.000 de mame și femei însărcinate din zonele rurale defavorizate beneficiază de acces la servicii medicale primare îmbunătățite.
  • 14.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani din aceste comunități au acces la servicii de sănătate timpurie.

În cele două ediții, programul a ajuns în 100 de comunități rurale dezavantajate din 33 de județe ale țării: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și Vaslui.

„O problemă serioasă este legată de modul fragmentar de urmărire a sarcinii. Acum, datorită echipamentelor primite s-a dus vestea că avem ecograf și gravidele au început să vină la control. Putem să le oferim informații despre sarcină, drepturi și îngrijirea copilului. Am urmat cursuri de specializare în ecografie și am încercat să țin pasul cu noile tehnologii. Cu ecograful portabil, pot oferi acum pacienților mei o evaluare mai rapidă și mai accesibilă”, a precizat dr. Baroti Barna, medic de familie comuna Cârța, județul Harghita.

Cabinetele au fost dotate cu 1.400 de echipamente medicale esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și copilului, printre care: ecograf portabil, analizor de colesterol, glicemie și hemoglobină, holter, electrocardiograf, defibrilator semiautomat, doppler vascular și fetal, pulsoximetru, oftalmoscop și masă ginecologică.

„Accesul limitat la servicii medicale de sănătate are consecințe dramatice pentru copiii din mediul rural, de aceea este esențială investiția directă în comunitate, în cabinetele medicilor de familie, astfel încât copiii și gravidele să poată primi îngrijirea medicală optimă. Disparitățile dintre urban și rural rămân una dintre problemele majore”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

„Dotarea cabinetelor de medicină de familie aduce beneficii în comunitățile rurale dezavantajate și reduce decalajele sociale. Programul îmbină sprijinul direct cu educația pentru a contribui la reducerea ratei mortalității infantile și susținerea mamelor ”, a precizat Amalia Fodor, director executiv, Fundația OMV Petrom.

Despre program

Prin programul „Primul pas spre sănătate”, implementat de Salvați Copiii și finanţat de Fundaţia OMV Petrom cu 1,5 milioane de euro, 100 de cabinete de medicină de familie au fost dotate cu echipamente medicale precum: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. Prin asigurarea de consultații la nivel local, se urmărește scăderea presiunii pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe și reducerea distanței și a costurilor pentru consultații pre și post natale.

Detalii:

  • În 2023, rata mortalității infantile scade de la 5,7 (2022) la 5,6 (2023). Cele mai mari valori sunt în Tulcea (10), Botoșani (9.5) și Satu Mare (9.2). Cele mai mici sunt în București (2.6), Vâlcea (3.4) și Ilfov (3.6).
  • Decesele sub un an (numere absolute) – scad de la 1.019 (în 2022) la 901 (în 2023).
  • Nașterile în 2023 scad de la 178.233 (2022) la 160.078 (2023).
  • Nașterile care provin de la mame adolescente scad, pe fondul unei natalități oricum scăzute. Se înregistrează 643 de nașteri la fetele sub 15 ani în 2023, (față de 746 în 2022).
  • Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 400 de comunități rurale defavorizate, cu 450.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Sursă foto: Salvații Copiii România

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

„Destinația Anului 2025”: Cine va câștiga competiția? Iată destinațiile finaliste

Pe listă se află Stațiunea Mamaia și Cazinoul din...

DNSC avertizează! Atenție la capcana „cutiei secrete” ZARA

O nouă înșelăciune online! Oferte false de la ZARA Directoratul...

Cele mai neobișnuite variante de mucenici din România și din lume

De la tradiție la inovație: mucenicii reinventați în bucătării...