Noile reguli de finanțare scad veniturile medicilor la nivelul anului 2019 și bagă în faliment cabinetele medicale. Dr. Daniela Stoian: „… închidem cabinetele”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Decizia șocantă de subfinanțare pune în pericol sistemul medical românesc

Proaspăt zguduit de o decizie venită de la nivel înalt, sistemul medical din țara noastră este în pericol de a intra în colaps. “Decuplat” financiar, transformă specialiștii în contabili cu diplomă de medic, minimizându-le importanța prin diminuarea drepturilor fiscale.

Înainte de a intra în subiect, vrem să vă facem cunoscută o clasificare, ca un exercițiu pe care vom lucra imediat cu exemple.

Sistemul medical de sănătate din România are 3 piloni:

  1. Medicii de familie
  2. Medicii specialiști din ambulatoriu – veriga dintre medicii de familie și spital (sunt medicii care activează în cabinete private, nu în spital)
  3. Medicii din spital

Subfinanțarea ambulatoriilor de specialitate, care îi vizează pe medicii specialiști din ambulatoriu privat în contract cu CJAS (piloni – poziția 2), riscă să producă efecte dezastruoase atât în rândul cadrelor medicale, cât și în cel al populației de toate vârstele.

Pentru a înțelege motivul nemulțumirilor pe care le au medicii din ambulatoriu, cea mai arzătoare problemă a momentului din Sănătate, am discutat cu un medic care face parte din această categorie. A răspuns cu generozitate apelului nostru doctorul Daniela Stoian, unul dintre puținii specialiști în neurologie pediatrică din județul Constanța.

“Noi suntem un fel de policlinica spitalului, dar în privat. Avem contract cu CJAS, nu suntem angajați cu salariu. Banii pe care îi primim de la CJAS pentru serviciile prestate reprezintă veniturile cabinetului. Din suma primită, noi efectuăm plăți către: asistentă (care este angajată cu contract de muncă, deci plătim și dărire la stat, CASS etc), chirie pentru spațiul în care ne aflăm cu cabientul sau rata la bancă (în funcție de fiecare), utilități (apă, curent, internet etc), contabilă, cartuș la imprimantă, coli, materiale sanitare și de cutățenie, colectare deșeuri, alarmă, semnătură electronică etc. Totodată, ca entitate juridică, noi suntem PFA (persoana fizica autorizată) sau CMI (cabinet medical individual), în consecință, plătim și pentru noi CAS, CASS, impozit etc (nu doar pentru asistentă). Deci, venitul obținut de un medic din ambulator este al cabinetului, nu al său. Abia ce rămâne putem spune că este al medicului.”

Așadar, acum avem o imagine clară a veniturilor și cheltuielilor, iar pentru că mai devreme am vorbit despre un exercițiu, iată mărul discordiei:

În contractul cadru cu CJAS, semnat în iulie 2023, valoare unui punct era de 4 lei, iar din iulie până acum – 4.5 lei.

O consultație la specialitatea Neurologie pediatrică este cotată cu 14.4 puncte pentru un copil cu vârsta peste 4 ani și cu 21.6 puncte pentru grupa de vârstă 0-3 ani.

Calcul:

14.4 puncte x 4.5 lei = 64,8 lei*/consultație (pentru un copil cu vârsta peste 4 ani)

21.6 puncte x 4.5 lei =  97.2 lei*/consultație (pentru grupa de vârstă 0-3 ani)

*impozabili (din care se scad dările către stat, care au crescut)

Ce se întâmplă de la 1 februarie 2024?! Vor să reducă valoarea  punctul la 3.3 lei (ca în anul 2019)!

Calcul refăcut:

14.4 puncte x 3.3 lei = 47.52 lei în loc de 64.8 lei*cât este acum/consultație (pentru un copil cu vârsta peste 4 ani)

21.6 puncte x 3.3 lei =  71.28 lei în loc 97.2 lei*cât este acum/consultație (pentru grupa de vârstă 0-3 ani)

*impozabili, desigur

Media pentru o consultație la alte specialități este și mai mică, ajungând la 10.8 puncte (Pediatria fiind doar un exemplu).

“Cu alte cuvinte, statul consideră că este în regulă să mă plătească cu 30 și puțin de lei pentru o consultație de 20 de minute! 20 de minute alocate unui pacient … Cum să fac o consultație unui bebeluș care a venit pentru prima oară? Când să –mi explice mama, când să evaluez copilui, când să-i explic mamei dacă sunt necesare investigații de imagistică, când să fac asta în 20 de minute. Sunt medic nu pentru a face cantitate, nu pentru a mă uita pe ceas când să scot pacientul din cabinet ca să intre următorul.”, spune dr. Daniela Stoian, medic specialist Neurologie pediatrică.

La nivelul întregii țări, aproximativ 20.000 medici specialiști se află în această situație.

“Dacă nu mai putem rezista să ținem aceste cabinete, le vom închide, iar pacienții, pentru că nu au de ales, se vor duce la spital sau vor veni în privat, unde vor plăti totul. Dacă eu, medic în ambulator, nu mai semnez cu CJAS, nu pot să-i primesc pe pacienți cu bilet de trimitere, nu pot să le dau rețetă gratuită, nu pot să le dau trimitere la imagistică.”, spune medicul care își arată îngrijorarea față de populația care oricum resimte dezechilibrul economic din țară.

Dacă se produce schimbarea legislativă și valoarea punctului va fi diminuată, ca în scenariul nedorit prezentat mai sus, medicii au două opțiuni: fie rămân cu cabinetele în regim privat, renunțând la contractul cu CJAS, iar asta îi va distruge pe pacienți care vor fi nevoiți să plătească sute sau chiar mii de lei pentru consultații, analize, investigații de imagistică etc, fie, a doua opțiune, închid cabinetele și se angajează la privații mari, lanturile medicale naționale.

Cu o situație dificilă se confruntă și medicii de familie, afectați de aceste schimbări. La ei, 1 punct valora 4 lei, până în vară, și 8 lei până în acest moment. Din februarie, se preconizează o scădere până la 6.6 lei.

Suntem tentați să spunem că medicina primară nu este atât de afectată, cu atât mai mult cu cât medicii de familie primesc o capitație de 12 lei / pacient. Cu alte cuvinte, încasează lunar 12 lei pentru fiecare pacient aflat pe lista sa, chiar dacă nu a fost consultat sau n-a avut nevoie de niciun serviciu medical.

Vă lăsăm pe dumneavostră să trageți concluziile. Noi vom continua seria de informări dedicate acestui subiect. Revenim în curând.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Max Verstappen pornește din pole position în Marele Premiu al Regiunii Emilia-Romagna!

sursa foto: GPFans Max Verstappen va fi urmat de piloții...

Ce faci când partenerul te scoate din sărite?

Ce faci atunci când partenerul te enervează? De ce...

Cu 10 bani mai mult! Un hipermarket oferă 0,6 lei/ambalaj timp de trei luni

Mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR:...

„Poveștile Dobrogei”, 12 de spectacole de teatru radiofonic

Spectacolele de teatru radiofonic sunt produse și difuzate în...