Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare pentru alegerile din 2024

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Autoritatea Electorală Permanentă a realizat și publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a realizat și publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, în contextul începerii perioadei electorale pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024.

Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acțiunile de dezinformare și oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător și pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care aceste fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral. Ghidul oferă, totodată, o serie de recomandări adresate jurnaliștilor, creatorilor de conținut și competitorilor electorali, care vizează promovarea unui climat de etică în mediul informațional în contextul desfășurării perioadei electorale.

Toni Greblă: „Fenomenele din sfera dezinformării pot influența participarea la vot”

Documentul este fundamentat atât pe recomandările Uniunii Europene, dintre care amintim Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive și reziliente în Uniune și la consolidarea caracterului european și a desfășurării eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European, cât și pe îndrumările literaturii de specialitate.

„Fenomenele din sfera dezinformării pot influența participarea la vot și opțiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democrației. Mediul informațional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date și informații, fapt ce îngreunează distincția dintre adevăr și fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere și integritate în organizarea și desfășurarea alegerilor din anul 2024 și să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obține o imagine corectă asupra procesului electoral”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

Ghidul de prevenire si combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor este disponibil pe pagina web a AEP www.roaep.ro și poate fi accesat la următorul link https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2024/03/GHID_GLFN_FINAL.pdf

Ghidul de prevenire si combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor 

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Pompierii au intervenit la un incendiu izbucnit în dana 90 a Portului Constanţa!

sursa foto: hotnews Pompierii au fost chemaţi la o magazie...

Piloţii români de F16 au exersat realimentarea în aer, într-o misiune comună cu SUA

sursa foto: Forţele Aeriene Române Piloţii români au luat parte...

„Litoralul pentru toți 2024” începe! Tarife de cazare de la 35 de lei!

sursa foto: Adevarul "Litoralul pentru toți 2024" se va derula...

Primăria Tulcea a anunțat că 30 de autobuze electrice asigură de luni transportul public de călători în oraș

sursa foto: ziaruldelta.ro Primăria Tulcea spune că fiecare autobuz are...