(Galerie Foto) Exerciţiu în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive desfăşurat în Portul Constanţa Sud

Date:

Ovidius Clinical Hospital

În contextul derulării Programului privind Detecţia şi Descurajarea Contrabandei Nucleare, care este destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, Poliţia de Frontieră Română a participat, în perioada 11-13 septembrie 2023, la un exerciţiu propus de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii – Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară în vederea verificării capacităţilor operaţionale ale instituţiilor implicate, din România.

Exerciţiul a fost organizat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi au participat ofiţeri specialişti în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, lucrători din cadrul Poliţiei Române, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Serviciului Român de Informaţii, Autorităţii Vamale Române, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN).

Scopul acestui exerciţiu interactiv a urmărit verificarea capacităţilor operaţionale ale instituţiilor partenere din România, oferind astfel oportunitatea de a evalua şi de a îmbunătăţi procedurile operative existente în domeniul detectării şi răspunsului la incidentele cu materiale nucleare şi radiologice cu regim special.

Acest exerciţiu s-a desfăşurat în Portul Constanţa, face parte dintr-o serie de etape ale Programului NSDD din România, şi a constat în evaluarea capacităţii agenţiilor participante de a-şi coordona toate operaţiunile legate de misiunea de detecţie a radiaţiilor, inclusiv supravegherea, identificarea operaţiunilor din punctele de control, anchetarea şi interdicţia contrabandei cu materiale radiologice.

Poliţiştii de frontieră precum şi lucrătorii tuturor autorităţilor angrenate în exerciţiu au desfăşurat în bune condiţii acţiunile avute în competenţă, observatorii concluzionând că a existat o foarte bună colaborare şi comunicare a autorităţilor române. Echipele au lucrat împreună pentru a-şi îndeplini obiectivele într-un mod sigur şi eficient. Observatorii au remarcat, de asemenea, utilizarea corectă a echipamentelor specializate de detectare radiologică şi nucleară în timpul exerciţiului, ceea ce creşte gradul de pregătire a respondenţilor pentru misiunile de acest gen.

Informaţii de background:

În anul 2008, Departamentul de Energie al SUA şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), prin Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, au semnat un acord pentru depistarea contrabandei cu materiale nucleare şi radiologice.

Programul Nuclear Smuggling Detection and Deterrence (NSDD) prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externă a UE, la graniţa cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Marea Neagră, cât şi în cadrul aeroporturilor internaţionale. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA opt autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Pentru ţara noastră implementarea acestui program conduce la întărirea rolului activ pe care România îl are în regiune în soluţionarea unor probleme majore precum lupta împotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. şi promovarea intereselor de securitate ale statului român.

Sursă foto: Poliția de Frontieră Română

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Un porumbel de concurs pierdut își caută stăpânul

Porumbelul voiajor a fost găsit de o localnică din...

(Video) Cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii

Mihai Constantin: „Cred că este o șansă foarte importantă...