Ambrozia, buruiană care afectează sute de mii de români, combătută mai eficient. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Date:

Cloud Hosting

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională un proiect de lege care reglementează legislația privind combaterea buruienii ambrozia. Autoritățile locale vor putea curăța terenurile de ambrozie dacă proprietarii în cauză nu o fac. Parlamentul a adoptat cu unanimitate de voturi legea iniţiată de deputatul USR, Alin Apostol.

„Atunci când vorbim de sănătatea publică a populaţiei, legile trebuie corelate cu realitatea. Nu putem sta pasivi şi indiferenţi. Iar ambrozia are un mare potenţial nociv pentru că rinitele alergice pot degenera progresiv în astm. Avem nevoie de o lege a ambroziei funcţională pentru că foarte mulţi români au alergie la această plantă. Dacă ea nu este distrusă în perioada în care înfloreşte, creează probleme de sănătate şi pune în dificultate viaţa multor cetăţeni, în special tineri. Aproximativ jumătate de milion de români suferă de alergie la această buruiană, conform datelor statistice existente.”, a declarat deputatul USR, Alin Apostol.

Proiectul prevede, printre altele: „În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.”

Membrii USR susțin că astfel proprietarii de terenuri şi autorităţile locale vor avea pârghii mai eficiente pentru a combate ambrozia, o buruiană cu mare potenţial nociv, care afectează an de an sute de mii de români.

Modificările aduse, la iniţiativa USR, Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia:

– obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curăţare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliţia locală

– permit proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra-cost, de la autorităţile locale pentru distrugerea buruienii

– permit autorităţilor locale să obţină ordonanţe preşedinţiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu buruiană, în cazul în care proprietarii refuză să o facă.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Sursă foto: faceboo/Alin Apostol

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare

Daniel Anghelache, fotograful pentru care emoția transformă imaginea în artă

Din dorința de a afla detalii despre ce înseamnă...

Simulau accidente auto ca să încaseze bani de la asigurări

Doi tineri, în vârstă de 25 și 28 de...